Persbericht
Zeist 13 oktober 2010
LET OP: EMBARGO tot 13-10-10 om 14.00 uur
Huidig consumptiepatroon gaat ten koste van rijke natuur in arme landen
WNF: verklein je voetafdruk, eet een dagje minder vlees en gebruik groene energie
In 2050 moeten we met meer mensen die meer te besteden hebben een aarde delen die nu al wordt overvraagd. Voor de nieuwste editie van het Living Planet Rapport, die het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert, zijn 3 scenario's doorgerekend tot 2050. Als er niets verandert, hebben we tegen die tijd bijna 3 planeten nodig om in onze consumptie te voorzien. Ook blijkt dat de aarde het meest onder druk staat door ons energiegebruik en de consumptie van zuivel en dierlijke eiwitten. Om binnen de grenzen van 1 planeet te leven, moet Nederland volgens het WNF andere keuzes maken; bijvoorbeeld door te kiezen voor groene energie en door een dagje minder vlees te eten.
Het rapport zet het beroep dat de wereldbevolking doet op natuurlijke hulpbronnen -zoals bos, water en oceanen- af tegen de tijd die onze aarde nodig heeft om die hulpbronnen weer aan te vullen. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt meer hout uit bossen gekapt dan er groeit en worden meer vissen uit de oceanen gevist dan er worden geboren. Anno 2007 had de aarde 1,5 jaar nodig om het 'natuurlijk kapitaal' aan te vullen dat de mens in 1 jaar opsoupeerde. Als we de aarde vergelijken met een jaarsalaris, dan hebben we in september ons hele loon voor dat jaar al gespendeerd,' zegt WNF-directeur Johan van de Gronden.
Uitputten
Het Living Planet Rapport 2010 laat echter ook zien dat het mogelijk is om onze planeet minder uit te putten. Dat betekent kiezen voor een groene economie, nieuwe duurzame technologieën, verduurzaming van handelsketens en het veranderen van ons consumptiepatroon. Momenteel leiden toenemende welvaart en stijgende bevolkingsaantallen wereldwijd tot een steeds groter wordende vraag naar voedsel, energie en ruimte om te leven. Dit leidt tot een stijgende productie en meer transport en afvalverwerking. Het Living Planet Rapport laat zien dat de consumptie in veel rijke landen zo hoog ligt dat binnen de eigen grenzen onvoldoende ruimte en natuurlijk kapitaal is om in de vraag naar energie, voedsel en andere producten en diensten te voorzien. Die consumptiebehoefte wentelen ze af op het buitenland. Ook een klein, dichtbevolkt land als Nederland is in hoge mate afhankelijk van import.
Rijke natuur - arme landen
Vooral arme landen met een rijke natuur lijden onder de toegenomen consumptie. De rijkdom aan soorten is sinds 1970 in de tropen met 60% gedaald (Living Planet Index*). De armste, meest kwetsbare landen subsidiëren als het ware de luxe leefstijl van rijkere landen. Dat is vooral zorgwekkend omdat de allerarmsten op aarde heel direct afhankelijk zijn van natuurlijke hulpbronnen: zij verbouwen hun voedsel zelf en hebben hout uit het bos nodig om een maal te koken of een hut te bouwen.
Andere keuzes maken
Om ook in 2050 te overleven, moeten we leren in harmonie met de natuur te leven. Dat betekent keuzes maken die ons in staat stellen om binnen de grenzen van een planeet te leven. Nederland kan daar volgens het Wereld Natuur Fonds aan bijdragen door:
* De ontwikkeling en export van schone technologie. Deze technologie moet de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd terugdringen. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, het levert ook extra banen op, versterkt de Nederlandse kenniseconomie en draagt via energiebesparing bij aan een kostenbesparing voor het Nederlandse bedrijfsleven.
* Aanpassing van het consumptiepatroon door de Nederlandse consument. Die kan met zijn boodschappenmandje het verschil maken door minder en anders te consumeren. Minder door bijvoorbeeld te letten op het eigen energieverbruik; gebruik ledlampen, isoleer het huis en laat de auto een keer staan. Anders door te kiezen voor verantwoord gevangen vis en het lapje vlees eens te laten staan.
* Betalen voor de natuur. De meeste mensen weten heel goed wat hun auto of hun huis waard is. Maar wat de waarde van de natuur is, gaat totaal aan ons voorbij. We moeten de economische waarde toe gaan kennen aan natuurdiensten die we nu nog vanzelfsprekend vinden: denk aan de waarde van een bij die zorgt voor verspreiding van het stuifmeel in de fruitteelt.
* De verduurzaming van handelsketens. Nederland is als handelsnatie sterk afhankelijk van de aanvoer van grondstoffen. Alleen al vanuit een verlicht eigenbelang dienen de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven in te zetten op een verduurzaming van handelsketens. De overheid kan duurzame productie en handel economisch te stimuleren en belemmerende regelgeving wegnemen. Bedrijven investeren geld en kennis om de toevoer van grondstoffen te waarborgen en de loyaliteit van consumenten te winnen met verantwoorde producten.
Weten hoe groot jouw voetafdruk is? Maak de test op www.wnf.nl/testjevoetafdruk. Hier zijn ook tips te vinden om je voetafdruk te verlagen.
---
Wereld Natuur Fonds Nederland