Ingezonden persbericht
PERSBERICHT:
Podiumgesprek:
Willem de Rooij in gesprek met Dominic van den Boogerd over zijn nieuwe tentoonstelling in Berlijn.
Goethe-Institut Amsterdam
Herengracht 470, Amsterdam
Woensdag 13 oktober, 20:00 uur
Toegang: ¤ 5,00 / met korting: ¤ 3,00
>Voertaal: Nederlands
Vanaf september wijdt de Neue Nationalgalerie te Berlijn de solotentoonstelling Intolerance (18 september 2010 t/m 2 januari 2011) aan de Nederlandse kunstenaar Willem de Rooij (Beverwijk, 1969). De Rooij maakt ruimtelijke installaties, films en teksten die het functioneren van beelden in verschillende contexten analyseren. Voor zijn installatie in de Nationalgalerie ontwierp hij een display systeem waarin objecten uit de etnologische collectie Berlijn en doeken van de 17e eeuwse Nederlandse vogelschilderaar Melchior de Hondecoeter samenkomen. Zo ontstaat een driedimensionale collage die artefacten uit verschillende eeuwen en culturen met elkaar confronteert en zo gestalte geeft aan een nieuw, hedendaags werk.
Wat zijn de selectieprocedures voor een tentoonstelling die objecten uit verschillende achtergronden samenbrengt? Wat voor overwegingen spelen hierbij een rol? Wat betekent het voor een Nederlandse kunstenaar om in de Duitse Nationalgalerie te exposeren? Welke betekenis heeft de term `National' überhaupt nog in de tijd van globalisering? Op deze en andere vragen zal Willem de Rooij in een gesprek met Dominic van den Boogerd (1959, kunstcriticus en directeur van De Ateliers in Amsterdam) verder ingaan.
Julia Voss, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 18 september 2010:
,,....(een) show die je een drieedimensionale collage kunt noemen en die meer is dan alleen een uitmuntende tentoonstelling. Willem de Rooy's werk, Intoleranz, is het antwoord op minimaal twee fundamentele vraagstukken. Ten eerste wordt duidelijk wat er de afgelopen jaren bij veel hedendaagse kunst tentoonstellingen ontbrak. Ten tweede laat het ons zien wat de toekomst van het tentoonstellen zou kunnen zijn. ....Een in hhaar schoonheid overweldigendere tentoonstelling was er waarschijnlijk nog nooit in de Neue Nationalgalerie.''
Ingezonden persbericht