Algemene Onderwijsbond

13-10-2010

AOb beoordeelt nieuw kabinet op beleid én intenties

In het regeer- en gedoogakkoord staan meer bezuinigingen dan investeringen in het onderwijs. Het kabinet Rutte investeert niet echt in onderwijs en bezuinigt op leraren. Dat verergert de economische crisis en kost Nederland talent. Er komt te weinig geld voor zorgleerlingen, het mbo krijgt alweer een fikse bezuiniging om de oren, opleidingen in het beroeps- en het hoger onderwijs worden verkort en er blijven te veel onbevoegde docenten voor de klas staan. De eerder afgesproken investeringen in goede leraren en het lerarentekort worden teniet gedaan door een bezuiniging van een half miljard op de lonen. De Algemene Onderwijs zal dit kabinet beoordelen op zijn daden, en dus strijden voor betere alternatieven voor dit beleid.

Alternatieven
De AOb heeft goede alternatieven: investeren in het onderwijs verdient zich terug. Maar dat moet dan wel gericht gebeuren. Klassen moeten kleiner, leraren beter opgeleid worden, geen les meer door onbevoegden en het geld moet weer rechtstreeks naar de klas. Het kabinet Rutte moet de ambitie om naar de top 5 van kenniseconomieën te komen waarmaken En dat kan door alle pijlen op de klas te richten. De bond wil efficiënter met het bestaande geld omgaan en gericht investeren in meer en nog betere leraren.

Intenties
De AOb let ook scherp op de intenties die het kabinet heeft voor zijn beleid. De bond staat voor het recht op onderwijs, heeft een emancipatoire doelstelling en is tegen discriminatie, racisme en xenofobie. Dat betekent dat als het beleid van het kabinet indruist tegen de opvatting van de bond over diversiteit in de klas en de vrijheid van onderwijs, óf strijdig is met Europese regels en internationale verdragen, de bond het voor het personeel en de leerlingen op zal nemen.

Goede voornemens
In het regeer- en gedoogakkoord staan ook voornemens waarvan het onderwijs op papier beter wordt. Het kabinet zegt te streven naar minder overhead, meer te willen investeren in het primair proces en in het hoger beroepsonderwijs intensiever onderwijs te willen. Voorstellen die dat goed regelen, kunnen op steun van de AOb rekenen.