Gemeente Breda

Vijf Stadsmariniers voor leefbaar en veilig Breda

Vijf stadsmariniers, meer en beter toezicht op straat en veiligheidsplannen per wijk. Dit zijn drie voorbeelden uit het pakket van maatregelen, waarmee het college van burgemeester en wethouders van Breda de stad leefbaarder en veiliger wil maken.

De maatregelen zijn een uitwerking van de ambities die staan verwoord in het coalitieakkoord @Breda. Het college trekt hier tot 2014 ⬠2 miljoen voor uit.

Coalitieakkoord
Volgens het college heeft de Bredase burger behoefte aan een meer tastbare, zichtbare en scherpe aanwezigheid van de overheid in zijn wijk; aanspreekbaar, daadkrachtig en kordaat. Daarom is in het coalitieakkoord afgesproken acht Stadsmariniers aan te stellen.

Op basis van de Veiligheidsmonitor, de evaluatie van de Stadsmariniers van Rotterdam en de huidige beperkte financiële mogelijkheden van Gemeente Breda geeft het college de voorkeur aan een klein team van vijf Stadsmariniers. De Stadsmarinier krijgt het mandaat om dwars door de ambtelijke hiërarchie te handelen, heeft korte lijnen naar het gemeentebestuur en beschikt over een eigen budget. Het team stadsmariniers heeft gezamenlijk ⬠400.000 per jaar als werkbudget te besteden.

Ieder stadsdeel krijgt een eigen marinier: Breda- Noordoost, Breda- Noordwest, Centrum, Breda- Zuidwest en Breda- Zuidoost. De Stadsmarinier speelt een cruciale rol bij àlle veiligheidsmaatregelen en heeft overzicht in âzijnâ gebied. De mariniers werken nauw samen. Zij coachen en versterken elkaar.

Nieuwe regisseurstaken
Omdat het college het belangrijk vindt dat er niet teveel regisseurs in de wijken mogen zijn, vervallen de huidige functies van verbindingsregisseurs en veiligheidsregisseurs. De essentiële elementen uit de regisseursfuncties, zoals het adviseren over problemen en potenties in de wijk en het maken van verbindingen tussen stadsbestuur, bewoners en maatschappelijke organisaties, neemt het college mee in de nieuwe functie stadsmarinier. De stadsmarinier zorgt voor kordate afstemming en coördinatie binnen het netwerk van allen die op wijkniveau actief zijn: politie, woningbouwcorporaties en maatschappelijke instellingen.

Toezicht en preventie
Het team van stadsmariniers krijgt een belangrijke stem bij de inzet van toezicht, zodat snel adequate maatregelen getroffen kunnen worden waar nodig. Hierbij gaat het om toezichthouders in de wijken, maar ook cameratoezicht. Zo wordt gedacht aan mobiele cameraâs en wellicht meer intelligente cameraâs die wisselend en tijdelijk op overlastlocaties kunnen worden ingezet.
Verder is de Stadsmarinier aanjager van buurtpreventieprojecten in de wijk. Bij buurtpreventie werken bewoners, politie, gemeente en woningbouwcorporaties nauw samen zodat inbrekers en vernielers minder kans krijgen om hun slag te slaan. In navolging van Breda Noord kunnen vanaf 2011 ook in andere delen van de stad Buurtpreventieprojecten worden gestart.

Integrale handhaving
De Stadsmarinier is nauw betrokken bij de voorbereiding van het programma van integrale handhavingsacties en kan het vastgestelde programma aanpassen. Bij een integrale handhavingsactie voeren verschillende overheidsdiensten, zoals gemeente, politie, belastingdienst, tegelijkertijd en op dezelfde plaats hun taak uit. Zo kunnen ernstige signalen snel van antwoord worden voorzien en kan snel gereageerd worden op ongewenste maatschappelijke ontwikkelingen. De stadsmarinier handelt hierbij in overleg met het gemeentebestuur en rapporteert aan de lokale driehoek (politie, gemeente en Openbaar Ministerie).

Veiligheid in buurten en wijken
Tot slot speelt de Stadsmarinier in de wijkveiligheidsplannen een cruciale rol. De gemeente meet de (ontwikkeling van de) veiligheid per wijk. De Stadsmarinier zorgt ervoor dat dit wordt besproken met bewoners, berdrijven en de relevante veiligheidspartners en vertaalt dit naar een concreet actieplan. De analyse en het actieplan wordt, in nauw overleg met wijk- en dorpsraden, samengevat in een wijkveiligheidsplan. De Haagse Beemden en De Geeren krijgen in 2011 als eerste in Breda een wijkveiligheidsplan.

Het collegevoorstel is getoetst bij diverse stakeholders, waaronder woningcorporaties, enkele wijkraden en politie.

Het college legt de notitie veilig@ Breda op 26 oktober ter bespreking voor aan de commissie Bestuur.

Breda, 13 oktober 2010