Deelgemeente Charlois Rotterdam

Afspraken met bewoners Dordtselaan

Naar aanleiding van vier ernstige incidenten in de omgeving, nodigden de deelgemeenten Charlois en Feijenoord de bewoners van de Dordtselaan uit voor een bewonersavond. Op 5 oktober kwamen zij bijeen in de raadszaal van Feijenoord. Om de veiligheid verder te verbeteren, zijn er belangrijke afspraken gemaakt.

Zowel afgelopen vrijdagavond als zaterdagavond fouilleerde de politie preventief op de Dordtselaan (Foto: Jan van der Ploeg) Uitbreiding preventief fouilleren
Na het schietincident in de Oleanderstraat was het Oleanderplein al aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit gebied is nu uitgebreid naar de Dordtselaan, het zogenaamde Siloplein (het plein bij de Maassilo en metrostation Maashaven), een deel van de Afrikaanderwijk en de Tarwewijk. Het betekent dat er extra toezicht is van politie en Stadstoezicht, er preventief gefouilleerd mag worden en er extra cameratoezicht komt. In het weekend van 9 oktober is deze extra inzet gestart.
De opbrengst van de vrijdag was een tweetal messen en een verkoophoeveelheid cocaïne. Op zaterdag nam de politie vijf messen en een boksbeugel in beslag. De reacties van omstanders en bewoners op de fouilleeracties waren erg positief.

Overlast Maassilo
Een deel van de aanwezigen gaf aan overlast te ondervinden door bezoekers van de Maassilo, vooral in het weekend. Ed Goverde, voorzitter van Charlois, benadrukte dat de recente geweldsincidenten geen verband houden met de Maassilo. Wel gaf hij aan dat de samenwerkende partijen deze signalen uiterst serieus nemen. Hiertoe roept hij bewoners op om deel te nemen aan een Bewonersgroep Dordtselaan, zodat bewoners hun klachten melden. Verder is de halte voor de nachtbus bij de Maassilo verplaatst. Ook is het metrostation Maashaven voortaan bemand vanaf 18.00 uur tot 01.00 uur snachts. In deze metrolijn en in tramlijn 2 wordt vaker gecontroleerd. Ook komt er meer verlichting bij het metrostation Maashaven. De Roteb gaat na het weekend extra schoonmaken rond de Maassilo.

Goed overleg met bewoners en ondernemers
Hoewel de aanwezigen ontevreden waren over de situatie op de Dordtselaan, waren er ook positieve geluiden te horen. Een aantal bewoners vindt de laan de afgelopen jaren wel opgeknapt. Iedereen was het erover eens dat voor een schone, veilige laan het nodig is dat alle partijen met elkaar samenwerken. Beide deelgemeenten hechten belang aan goed contact met bewoners en ondernemers. Paul de Vries, coördinator Dordtselaan, is het eerste aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers op de Dordtselaan. Hij is te bereiken op het e-mailadres: p.devries@feijenoord.rotterdam.nl of mobiel (06)1320 6889.