Gemeente Apeldoorn

12-10-2010

College stelt collegewerkprogramma 2010-2014 vast
Meer samenleving en zelfredzaamheid, minder overheid

De andere gemeente. Dat is het centrale motto van het door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde collegewerkprogramma 2010-2014. In het collegewerkprogramma wordt het, in april vastgestelde, bestuurakkoord 'Veerkracht en Verbinding' nader uitgewerkt en van concrete acties voorzien. Het college laat in het werkprogramma weten toe te willen naar een gemeente die durft los te laten maar er wél is als het echt nodig is. Een gemeente die de focus verlegt naar de plekken waar mensen leven, werken en elkaar ontmoeten. Een gemeente die zich niet onderscheidt door plannen en processen maar door excellente uitvoering. Een gemeente die meer kwaliteit levert voor minder geld.

De beoogde andere gemeente moet, zo meent het college, letterlijk en figuurlijk dichter bij de mensen worden georganiseerd. Er moet op maat gebouwd worden terwijl iedereen die kan werken, ook echt aan het werk moet. B en W hebben het collegewerkprogramma vandaag aangeboden aan de gemeenteraad van Apeldoorn.

De andere gemeente
De beoogde andere gemeente is een gemeente die durft los te laten. "Wij hebben onvoldoende oog gehad voor de kracht van de samenleving", zo stelt het collegewerkprogramma. "Wij willen toe naar een samenleving die, zonder tussenkomst van de overheid, ook zélf problemen oplost. Eenieder is op de eerste plaats zélf verantwoordelijk voor het inrichten van zijn of haar leven en het samen met anderen vormgeven van de leefomgeving. Meer samenleving en zelfredzaamheid, minder overheid". Maar als het echt nodig is, zo stelt het college tegelijkertijd, dan is de gemeente er. En wel voor de volle 100%. "De focus ligt de komende jaren daarmee op zaken die er écht toe doen. Op veiligheid, op de kwaliteit van de openbare ruimte en op de zorg voor de meest kwetsbare groepen".

Veilige, schone en sociaal sterke wijken
Het accent ligt de komende bestuursperiode op wijken en dorpen. Streven is om te komen tot veilige, schone en sociaal sterke wijken en dorpen. Toezicht en handhaving worden op wijkniveau georganiseerd. In overleg met bewoners wordt maatwerk geleverd. Er wordt meer overgelaten aan wijk en dorp. "Wij denken hierbij aan de exploitatie van wijkvoorzieningen, aan het onderhoud van groenvoorzieningen boven het basisniveau en aan vormen van buurtbeveiliging". Het college wil de wijken en de dorpen méér zeggenschap geven over de budgetten en de inzet van de gemeentelijke diensten in wijk en dorp.

Verbeteren kwaliteit bestaande woningen
Een belangrijk speerpunt is wonen. Het college wil de eigen regierol versterken en kraakheldere afspraken maken met de marktpartijen. "Wij zorgen er voor dat er voldoende bouwlocaties beschikbaar zijn. Wij stoppen met het stapelen van ambities en gaan na welke, door de gemeente beïnvloedbare, belemmeringen weggenomen kunnen worden". Het accent ligt zowel op de koop- als op de huurmarkt. "Voor de koopmarkt betekent dit dat wij meer nadruk leggen op het, voor starters en doorstromers, betaalbare segment. Dit betekent dat bij nieuwbouwlocaties niet het rendement leidend is, maar de behoefte op de markt". In de huursector wordt geprobeerd om de sociale woningbouw meer in overeenstemming met de vraag te brengen.

Het college zet de komende periode nadrukkelijk in op de bestaande woningen."Onze gemeente kenmerkt zich door een grote voorraad aan woningen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De aantrekkelijkheid van deze woningen neemt af. Wij brengen de staat waarin deze woningen verkeren in kaart. Dat doet ons college wij samen met de particuliere aanbieders en met de woningbouwcorporaties. Vervolgens gaan wij bekijken hoe wij de aantrekkingskracht van deze woningen kunnen behouden en zo nodig vergroten".

Het accent blijft liggen op de positie van de jongeren op de woningmarkt. Die krijgen ruim baan. Ook het thema ouderen komt echter nadrukkelijk aan bod in het nieuwe collegewerkplan.

Iedereen aan de slag
Zorgpunt is het tekort aan goed opgeleide jongeren en. Bij een aantrekkende vraag naar arbeidsplaatsen dreigt Apeldoorn niet te kunnen leveren, zo verwachten B en W. In samenwerking met de maatschappelijke partners gaan B en W het behalen van een startkwalificatie agenderen en het vroegtijdig schoolverlaten een halt toe roepen.

Voor het bedrijfsleven gaat de rode loper uit. Samen met de sector gaat het college op zoek naar regels en verordeningen die een belemmering vormen voor een verdere economische ontwikkeling. Het acquisitiebeleid wordt meer specifiek ingericht. Accent komt te liggen op de zorg, de maakindustrie, ICT en transport en logistiek.

De beste sociale voorziening is het hebben van regulier werk, zo stelt het college. "Wij hebben straks iedereen nodig op de arbeidsmarkt. De beperkte financiële middelen en de huidige laagconjunctuur dwingen ons om bij de reïntegratie nu voorrang te geven aan mensen met een korte afstand tot arbeidsmarkt".

Ambtelijke organisatie
Het bestuurlijk streven om te komen tot een andere gemeente heeft consequenties voor de ambtelijke organisatie, zo constateren B en W. "Loslaten betekent dat wij niet langer voor alles en nog wat oplossingen en regelingen bedenken". Tegelijkertijd wil het college dat wat er nog wel gebeurt ook goed gebeurt. Tegen deze achtergrond acht het college van B en W een proces van organisatieverandering onontkoombaar. "Even onontkoombaar is een reductie van het aantal arbeidsplaatsen bij de gemeente Apeldoorn", aldus het collegewerkprogramma 2010-2014.

Einde persbericht.