Subsidie voor eerste Academische Werkplaats Forensische Zorg Jeugd

12/10/2010 12:02

LSG-Rentray

Op 8 oktober 2010 is bekend geworden dat de Academische Werkplaats Forensische Zorg voor Jeugd (AWFZJ) een subsidie krijgt van ZonMw van 1 miljoen euro. Met de subsidie zal het samenwerkingsverband zich in gaan zetten voor het verbeteren van de zorg voor jongeren in justitiële jeugdinrichtingen. Dankzij deze samenwerking kan een unieke koppeling worden gemaakt tussen wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en de praktijk. De werkplaats heeft als doel om gerichte zorg te bieden aan jongeren met justitiecontact, zodat deze jongeren in de toekomst weer een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en recidive wordt voorkomen. De AWFZJ is de eerste Academische werkplaats binnen het jeugdforensisch veld. Het is een samenwerkingsverband van twee Justitiële Jeugdinrichtingen (LSG-Rentray Lelystad en Teylingereind in Sassenheim), twee GGZ-instellingen (De Bascule in Amsterdam en Curium-LUMC in Oegstgeest), twee Universiteiten (LUMC in Leiden en VUmc in Amsterdam), en twee Hogescholen (Leiden en Windesheim Flevoland).

In justitiële jeugdinrichtingen verblijven jongeren die ernstige delicten hebben gepleegd. Jongeren die vanwege hun probleemgedrag niet meer thuis kunnen wonen, verblijven in instellingen voor JeugdzorgPlus. Voor beide groepen geldt dat ze uit jongeren bestaan die niet alleen veel problemen veroorzaken in de maatschappij, maar die ook zelf veel problemen hebben. Dat geldt dan zowel in de thuissituatie als op school als met vrienden en met hun geestelijke gezondheid. Hoewel er de laatste jaren steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar jongeren in forensische instellingen, ontbreekt het meestal aan afstemming tussen verschillende onderzoeken en aan een goede vertaling van de resultaten naar de praktijk. Daarentegen is in de praktijk veel behoefte aan nieuwe kennis en inzichten om jongeren effectief te kunnen behandelen. Om deze reden is de Academische Werkplaats Forensische Zorg voor Jeugd opgericht, de eerste Academische Werkplaats binnen het jeugdforensisch veld. De AWFZJ is een samenwerkingsverband van twee Justitiële Jeugdinrichtingen (LSG-Rentray Lelystad en Forensisch Centrum Teylingereind in Sassenheim), twee GGZ-instellingen (De Bascule in Amsterdam en Curium-LUMC in Oegstgeest), twee Universiteiten (LUMC in Leiden en VUmc in Amsterdam), en twee Hogescholen (Leiden en Windesheim Flevoland). Dankzij deze samenwerking kan een unieke koppeling worden gemaakt tussen wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en de praktijk. De werkplaats heeft als doel om gerichte zorg te bieden aan jongeren met justitiecontact, zodat deze jongeren in de toekomst weer een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en herhaling van delicten wordt voorkomen. Daarbij wordt gelet op de diversiteit van de populatie en op het cliëntperspectief. Met de subsidie kan de werkplaats relevante projecten gaan uitwerken en een stevige basis leggen voor de implementatie van deze projecten in de toekomst.

De academische werkplaats is gevestigd in de regio's Zuid-Holland en Flevoland maar is gericht op landelijke samenwerking met andere jeugdinrichtingen en de overheid. Uiteindelijk is het doel dat alle jongeren die geplaatst zijn binnen de forensische jeugdzorg in Nederland kunnen profiteren van de producten die de werkplaats levert.

Bij de oprichting van de AWFZJ zijn vier belangrijke vragen vanuit de praktijk tot speerpunten gemaakt:


1) Wat voor jongeren hebben de JJI in huis en hoe herkennen we kun problemen?

De AWFZJ ontwikkelt nieuwe methoden voor screening en diagnostiek waarbij rekening wordt gehouden met o.a. IQ en culturele achtergrond. In plaats van vragenlijsten gaat er meer gebruik worden gemaakt van observatie. Daarnaast wordt de behandeling geëvalueerd met behulp van Routine Outcome Monitoring, een methode om het behandeleffect op een gestandaardiseerde manier te meten.


2) Hoe kunnen we de ouders beter betrekken bij behandeling?

De AWFZJ ontwikkelt evidence-based methoden voor gezinsbehandeling in residentiële setting. Zo wordt gezorgd voor een goede overgang van de jeugdinrichting naar huis.


3) Hoe zorgen we er zo goed mogelijk voor dat jongeren de behandeling krijgen die ze nodig hebben?

De AWFZJ ontwikkelt een beslismethode om ervoor te zorgen dat behandeling beter gericht is op de problemen van de jongeren en zo meer effect heeft.


4) Hoe zorgen we voor betere opleiding en nascholing voor ons personeel?

HBO, universiteit en praktijk werken samen binnen de AWFZJ om groepsleiding, gedragsdeskundigen en kinder- en jeugdpsychiaters op te leiden, met behulp van nieuwe kennis.