VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 12 oktober
2010/108/EK

Borsttumoren mogelijk beter te opereren met echografie

De afdeling oncologische chirurgie van VU medisch centrum is een onderzoek gestart om na te gaan of echografie tijdens een borstkankeroperatie betere resultaten oplevert. Beter in de zin van radicaal opereren én beter wat betreft cosmetisch resultaat. Door de borst echografisch te onderzoeken tijdens de operatie zou kunnen worden vermeden dat er teveel gezond borstweefsel wordt weggenomen of kwaadaardig weefsel achterblijft.

Het gaat om borstsparende operaties van een voelbare tumor. Hierbij wordt alleen de kwaadaardige tumor verwijderd, de borst wordt gespaard. Op dit moment worden voelbare borsttumoren verwijderd aan de hand van wat de chirurg tijdens de operatie voelt, zonder dat er visuele middelen worden gebruikt. Hierbij bestaat de kans dat er te veel gezond weefsel wordt weggehaald, of kwaadaardig weefsel achterblijft. Verwijderen van teveel gezond borstweefsel, leidt tot een slechter cosmetisch resultaat. Dit kan voor de vrouw psychisch en sociaal belastend zijn. Nog belangrijker is dat de kwaadaardige tumor bij gebruik van echo mogelijk vaker in één keer geheel kan worden verwijderd dan nu zonder echografische ondersteuning het geval is. Hierdoor zouden dan minder her-operaties nodig zijn. Echografie is een makkelijk hanteerbare, betrouwbare en zeer patiëntvriendelijke methode.

Onderzoeker Nicole Krekel van VUmc: "Voor niet-voelbare borsttumoren gebruiken we tijdens de operatie al echografie om de tumor te identificeren en te verwijderen. Hiermee wordt vaker radicaal geopereerd dan met andere methoden. De resultaten van echogeleid opereren van niet-voelbare tumoren zijn zelfs beter dan die van de huidige operaties van voelbare tumoren. Die bevinding gaan we daarom nu verder onderzoeken." Krekel verwacht verder dat deze manier van opereren op den duur kostenbesparend is. "Er moet natuurlijk radiologische apparatuur aangeschaft worden, maar als er minder operaties nodig zijn, wordt de behandeling een stuk voordeliger."

Stichting Pink Ribbon stelt geld beschikbaar voor de tweejarige studie, waaraan behalve VUmc ook MCA Alkmaar, RKZ Beverwijk, KG Haarlem, de Gelderse Vallei in Ede en het Waterlandziekenhuis in Purmerend meewerken. De resultaten worden medio 2011 verwacht.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Edith Krab (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten .

Achtergrondinformatie (