Eerste karass rond kunstwerk opgericht

05/10/2010 11:26

Buro TEXT

Opening door Alexander Rinnooy Kan.

Tijdens de expositie Karass of myriade? van beeldend kunstenaar Stef Kreymborg 'bouwt' Galerie Weesperzijde een karass rond Kreymborgs Klaagmuur van eenzame sokken. Dit kunstwerk verdient het om op een openbare en voor publiek toegankelijke plek in Nederland te komen hangen. Maximaal 1111 mensen worden uitgenodigd om één of meer sokken te adopteren voor euro 10, euro 100 of euro 1000 en aldus een aandeel in de Klaagmuur te verwerven.

De leden van de karass worden gevraagd om een locatie te noemen waar de Klaagmuur volgens hen het best tot zijn recht zal komen: stadhuis, Tweede Kamer, rechtbank, ziekenhuis, gevangenis, theater, bank of wellicht een museum. Na afloop van de expositie in Galerie Weesperzijde wordt de Klaagmuur aangeboden aan de locatie die het vaakst door de karass is gesuggereerd en mag daar vervolgens een jaar worden geëxposeerd. Hopelijk leidt dat tot aankoop van de Klaagmuur.

Gebeurt dat laatste niet, dan verhuist het kunstwerk na een jaar naar de volgende plek in Nederland, net zolang totdat het is verkocht. Zodra dat het geval is krijgen de aandeelhouders van euro 100 en euro 1000 hun inleg terug, vermeerderd met 10 % voor het gestelde vertrouwen. Zolang de Klaagmuur nog niet is verkocht, is de karass de eigenaar ervan en blijven de leden via de sokken met elkaar verbonden.

De expositie Karass of myriade? toont al het recente werk van Stef Kreymborg en wordt op 9 oktober om 16.30 uur geopend door Alexander Rinnooy Kan. Publiek is van harte welkom van 10.10.10 t/m 31 oktober 2010 op woensdag t/m zondag van 12.00 tot 19.00 uur.

NB: Een karass is een groep waarvan de leden op mysterieuze wijze met elkaar verbonden zijn en zelfs voor elkaar zijn voorbestemd. Vaak zonder het zelf te beseffen, brengen zij gezamenlijk een hoger plan ten uitvoer. De karass is een vondst van de Amerikaanse auteur Kurt Vonnegut Jr. Hij was van mening dat menselijke aardbewoners fundamenteel zo eenzaam zijn, dat iedereen een 'artificially extended family' van tenminste duizend personen verdient.

Voor meer informatie:

Maarten de Boer (06 51 422 466) en Renate Dorrestein (0416 540 409), Galerie Weesperzijde.