Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Limburgs Parlement zegt 'ja' tegen Buitenring Parkstad Het Limburgs Parlement debatteerde intensief over nut en noodzaak van de Buitenring Parkstad. Uiteindelijk stemde een meerderheid vóór het vaststellen van het inpassingplan van de Buitenring en zei daarmee ja tegen de Buitenring. Een ingrijpend besluit voor de regio Parkstad Limburg.

Buitenring Parkstad
Na een lang traject van voorbereiding en afstemming met de regio en overige betrokkenen stelde het Limburgs Parlement vandaag het inpassingplan Buitenring Parkstad vast. Door dit besluit wordt het juridisch-planologisch mogelijk om de Buitenring aan te leggen. Parkstad Limburg beschikt daarmee over een bovenregionaal verbindende weg. Ook zorgt de Buitenring voor een betere verbinding tussen Parkstad Limburg en o.a. de regio Aken. Bestaande provinciale wegen worden opgewaardeerd en verbeterd. Tussen de bestaande wegen worden nieuwe weggedeelten aangelegd, de Buitenring zorgt voor een betere verbinding met de N281 en de A76.
Het tracé van de Buitenring is 26 km lang en voert door de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken en Schinnen en zal uitgevoerd worden in 2 rijbanen met elk 2 rijstroken. Maximumsnelheid op de Buitenring wordt 100 km/uur. Meer informatie over het tracé via www.buitenringparkstad.nl.

De totale kostenomvang van de Buitenring Parkstad Limburg bedraagt afgerond 315 miljoen.
Het Rijk draagt ruim 76 miljoen bij. De partijen Provincie Limburg en Parkstad Limburg hebben afspraken gemaakt om voor 50% aan de kosten bij te dragen.
Het Limburgs Parlement is eerder al akkoord gegaan met het reserveren van een bedrag van 124,5 miljoen voor de financiering van de Buitenring.

Het debat
Het debat in het Limburgs Parlement ging vooral over nut en noodzaak van de Buitenring.
SP (Statenlid Edwin Bus) en GroenLinks (Statenlid Margriet van Tulder) gaven aan tegen het voorgestelde inpassingsplan te zijn en in te willen zetten op alternatieve varianten.
Gezien het grote algemene belang sprak Statenlid Roy Pennings zich namens PvdA uit voor de Buitenring maar vroeg aandacht c.q. zorgvuldigheid te betrachten voor individuele belangen. De PvdA-fractie was niet unaniem in haar mening: de Statenleden Els Tans en Weike Medendorp gaven aan tegen te stemmen.
VVD (Statenlid John Aarts) sprak zich uit als voorstander van de Buitenring maar vroeg aandacht voor een aantal verbeterpunten. PvdA en VVD dienden een gezamenlijke motie in voor nader onderzoek naar (verbetering van) het aansluitende wegennet. Ook dienden PvdA en VVD een motie in voor nader onderzoek naar waterhuishoudkundige consequenties van eventuele verdiepte aanleg ter hoogte van Vaesrade met als uiteindelijk doel zonder nadelige gevolgen voor het Geleenbeekdal een verdiepte ligging mogelijk te maken. D66 (Statenlid Paul Wessels) gaf aan een afweging te maken op basis van het algemeen belang.
Partij voor de Dieren (Statenlid Frank Wassenberg) sprak zich uit tegen de Buitenring en vroeg zich af of het besluit van vandaag wel Raad van State-proof is. Ook SPD (Statenlid Pierre Diederen) sprak zich uit tegen het inpassingsplan.
Als voorstander van het inpassingsplan noemde CDA (Statenlid Jeu Titulaer) het plan een robuuste en duurzame oplossing. CDA diende een motie in met als doel de afslag A76 bij Molsberg niet te laten aanleggen en een motie met als doel realisatie van inzet van zoveel mogelijk lokale expertise en medewerkers én inzet van leerwerkplaatsen. Daarnaast diende CDA/VVD/PvdA een motie in met als doel de bestaande op-afrit bij Nuth-Zuid te handhaven.

Als reactie op de inbreng van de fracties gaf verantwoordelijk gedeputeerde Ger Driessen aan van mening te zijn dat een zorgvuldig langjarig proces is doorlopen. Ook reageerde gedeputeerde Driessen op de door verschillende fracties gestelde vragen en op de ingediende moties. Door de SP werd een motie van orde ingebracht om de besluitvorming over het inpassingsplan aan te houden tot het moment dat vaststaat dat mede op basis van bestaande kritische rapporten gestelde doelen kunnen worden gehaald en verduidelijkt is wat de neveneffecten zijn. Deze motie werd verworpen met 33 stemmen tegen (CDA, PvdA, VVD, D66) en 11 stemmen voor (SP, GroenLinks, PvdD, SPD).

In de 2e helft van het debat bleven de standpunten van de fracties onveranderd.

De PvdA/VVD-motie voor nader onderzoek naar het aansluitende wegennet werd aangenomen met 39 stemmen voor (CDA, PvdA 7, VVD, D66) en 5 stemmen tegen (PvdA1, GroenLinks PvdD en SPD).
De PvdA/VVD-motie voor nader onderzoek naar waterhuishoudkundige consequenties voor het Geleenbeekdal werd aangenomen met 40 stemmen voor (CDA, SP, PvdA 7, VVD, D66) en 5 tegen (PvdA 1, GroenLinks, PvdD, SPD).
De CDA-motie om de afslag bij Molsberg niet te laten aanleggen werd aangehouden in afwachting van nadere informatie hierover door verantwoordelijk gedeputeerde Driessen.
De motie van CDA/VVD/PvdA inzake handhaven van de op-afrit bij Nuth-Zuid werd aangenomen met 40 stemmen voor (CDA, SP, PvdA 7, VVD, D66) en 5 tegen (PvdA 1, GroenLinks, PvdD, SPD). De CDA-motie met als doel realisatie van inzet van lokale werknemers en leerwerkplaatsen werd met aangenomen met 40 stemmen voor (CDA, SP, PvdA 7, VVD, D66) en 5 tegen (PvdA 1, GroenLinks, PvdD, SPD).

Uiteindelijk ging het Limburgs Parlement met 32 stemmen voor (CDA 18, PvdA 6, VVD 7, D66 1) en 13 stemmen tegen (SP 7, PvdA 2, GroenLinks 2, PvdD 1, SPD 1) akkoord met het inpassingsplan Buitenring Parkstad. SPD (1).

8-10-2010 18:53