Rijksoverheid


Ons kenmerk
IZ 3014059

Datum 8 oktober 2010

Uitvoering zorg op BES2eilanden

Geachte Voorzitter,
In het najaar van 2009 is door de Staatssecretaris van BZK en het land Nederlandse Antillen als datum voor de staatkundige overgang van Bonaire, St. Eustatius en Saba (verder: de BES2eilanden), 10 oktober 2010 ('10210210') vastgesteld. Dit streven is herbevestigd tijdens het (plenaire) wetgevingsoverleg op 15 april jl. in uw Kamer bij de stemmingen over de consensusrijkswetten. De opheffing van de Nederlandse Antillen is bekrachtigd tijdens de Slot2Ronde Tafel Conferentie op 9 september jl.
De BES2eilanden kennen momenteel nog een versnipperd zorgverzekeringssysteem. De belangrijkste bestaande regelingen daarbij zijn een overheidsverzekering voor ambtenaren, een publieke verzekering voor werknemers in de particuliere sector, een vangnet voor minder draagkrachtige mensen, een particuliere verzekering voor mensen met een eigen bedrijf en een inkomen boven een zekere grens, en een regeling voor gepensioneerde ambtenaren.
De kosten voor langdurige verpleging en verzorging (excl. bejaardenzorg) worden gedekt via de Algemene Verzekering Bijzondere Ziektekosten (vergelijkbaar met de Nederlandse AWBZ2regeling). De kosten van de bejaardenzorg worden betaald uit de eilandbegroting.
Momenteel is voor de gehele zorg op de BES2eilanden (cure en care) één gezamenlijke regeling (AMvB) in voorbereiding die per 1 januari 2011 van kracht gaat worden. De huidige Antilliaanse zorgregelingen worden in deze AMvB zoveel mogelijk geïntegreerd.
Ondertussen wordt ook gewerkt aan een uitvoeringsorganisatie ten behoeve van de uitvoering van de in voorbereiding zijnde BES2Zorgverzekerings AMvB en het aantrekken van personeel daarvoor. Een en ander wordt gerealiseerd in overleg met de bestaande Antilliaanse uitvoeringsorganisaties (BZV, SVB) en de eilandbesturen.
Voorts zijn er op Saba en St. Eustatius twee stichtingen opgericht, namelijk de St. Eustatius Health Care Foundation (SEHCF) en de Saba Health Care Foundation (SHCF). De oprichters van de stichtingen zijn vanwege mijn ministerie Directie Internationale
Zaken
Ons kenmerk
IZ 3014059
Pagina 2 van 2
ondersteund in het kader van de VWS2projecten ter verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg op de BES2eilanden. Gezien de betrokkenheid van het ministerie bij de voorbereiding van de oprichting van deze stichtingen op Saba en St. Eustatius, had de in artikel 34 Comptabiliteitswet geregelde voorhangprocedure moeten worden gevolgd, hetgeen abusievelijk niet is gebeurd. Om deze reden acht ik het zorgvuldig u alsnog te informeren over het feit dat de stichtingen zijn opgericht en te motiveren waarom ik deze oprichting van belang acht.
Er is voor gekozen om een structuur voor de zorg te creëren, vergelijkbaar met de Nederlandse, waar zorginstellingen privaat zijn georganiseerd en de (eerste) verantwoordelijkheid voor de zorginstelling bij de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht ligt. Op St. Eustatius en Saba geldt dat beide ziekenhuizen altijd in overheidshanden zijn geweest. Om de transparantie van de zorg te verbeteren en een transparante verhouding tussen uitvoering, bestuur en toezicht te realiseren is gekozen voor het onderbrengen van de gezondheidsvoorzieningen op beide eilanden in stichtingen. Aansturing van de stichtingen geschiedt in de nabije toekomst door een Raad van Bestuur en een Raad van Toezicht in plaats van (indirect) door het Bestuurscollege van respectievelijk St. Eustatius en Saba. Daarbij dient zoveel mogelijk rekening te worden gehouden met de kleinschaligheid op beide eilanden, ook bij de inrichting van de gezondheidsvoorzieningen. Zo beschikt het ziekenhuis op St. Eustatius op dit moment over 14 ziekenhuisbedden en Saba over 12. Het ziekenhuis Fundashon Mariadal op Bonaire is al in de jaren zeventig geprivatiseerd. Dit ziekenhuis is vervolgens in 1999 ingrijpend verbouwd en (verder) gereorganiseerd vanuit de bestaande stichting.
De statuten van de betrokken stichtingen heb ik ter informatie bij deze brief gevoegd. De President van de Algemene Rekenkamer is separaat over de oprichting van de stichtingen geïnformeerd.
Ik vertrouw er op dat ik u met deze brief voldoende heb geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink


---- --