Radboud Universiteit Nijmegen


Leonard Verburg: ontslagrecht weer kind van de rekening

Datum bericht: 7 oktober 2010

VVD, CDA en PVV hebben aangekondigd het ontslagrecht niet aan te passen. Een slechte zaak, stelt Leonard Verburg, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen in zijn oratie donderdag 7 oktober. De regeling is verouderd, de procedure verloopt niet eerlijk en sluit bepaalde bevolkingsgroepen uit. Ons ontslagrecht maakt onrechtvaardige keuzes. Verburg: `Uit angst onrechtvaardig te zijn, hebben wij de rechtvaardigheid vernietigd.'

Complex en onoverzichtelijk
Verburg uit zware kritiek op het systeem: `We leven nog steeds in een naoorlogs noodscenario, de regeling dateert uit 1945. Geen enkel ander OESO land kent een dergelijke regeling. Duitsland schafte die al in 1951 af.' De hoogleraar betwijfelt of de procedure tegenwoordig nog de toets van de kritiek doorstaat van het EHRM en past bij bepalingen als neergelegd in het Grondrechten EU verdrag (2009).

Het Nederlandse ontslagrecht is complex en onoverzichtelijk. Het bevoordeelt personen met een vast dienstverband (de insiders) ten koste van werknemers zonder vast dienstverband (de outsiders). Het stelsel belemmert het in (vaste) dienst nemen van werknemers en de regelgeving heeft geleid tot een juridisering van de arbeidsverhoudingen. Volgens Verburg vloeit de ingewikkeldheid mede voort uit het feit dat er in ons land twee ontslagroutes bestaan met een eigen dynamiek.

Preventieve toetsing afschaffen
Verburg schetste de contouren van een nieuw Nederlands ontslagrecht met als belangrijkste punt: afschaffing van de preventieve toetsing door het UWV-WERKbedrijf. Ook vindt de hoogleraar dat het aantal bepaalde tijdcontracten beperkt moet worden en dat het huidige WW-regime moet blijven bestaan. Zo nodig moet het worden aangevuld met verlichtende fiscale maatregelen.