Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Datum: 6 oktober 2010

Meander biedt nieuw onderzoek bij langdurige maagklachten

Maagklachten komen veel voor onder de Nederlandse bevolking. De huisarts geeft dan advies over leefstijl, al dan niet aangevuld met medicijnen. In de meeste gevallen gaan de klachten dan over. Echter bij langdurige maagklachten of terugkomende maagklachten kan een besmetting met een bepaalde bacterie de oorzaak zijn. Om er achter te komen of dit inderdaad zo is, biedt Meander vanaf oktober 2010 een nieuwe, patiëntvriendelijke onderzoeksmethode aan.

De bacterie Helicobacter pylori veroorzaakt een ontsteking van het maagslijmvlies en daardoor kan een maagzweer ontstaan. Behandeling met antibiotica kan deze infectie wegnemen waardoor de maagklachten weer verdwijnen. Maar eerst moet duidelijk zijn of er inderdaad sprake is van de Helicobacter pylori. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door middel van een endoscopie, een onderzoek waarbij een 'kijkbuis' via de slokdarm in de maag gebracht wordt. De maag wordt bekeken en eventueel wordt er een klein stukje van het maagslijmvlies weggenomen om te onderzoeken of de bacterie aanwezig is in de maag. Andere mogelijkheden zijn het onderzoeken van het bloed en/of de ontlasting. Deze laatste onderzoeksmethoden zijn vrij bewerkelijk en helaas niet altijd 100% betrouwbaar bij iedereen.

Ademtest eenvoudig en betrouwbaar
Als nieuwe onderzoeksmethode biedt Meander nu een ademtest. Daarmee kan op eenvoudige, betrouwbare en patiëntvriendelijke wijze bepaald worden of er een besmetting is van de maag met de Helicobacter pylori. Het onderzoek gaat als volgt. Een capsule met een licht radioactief gemerkt stofje (ureum) wordt met wat water ingenomen. Als de maag besmet is met de bacterie, wordt dit stofje afgebroken en uitgescheiden in de uitademingslucht. Na tien minuten dient de patiënt een aantal malen uit te ademen in een speciaal zakje. De inhoud van het zakje wordt geanalyseerd en de uitslag wordt aan de huisarts doorgeven. De hoeveelheid straling die een mens met dit onderzoek binnenkrijgt, is verwaarloosbaar en minder dan de straling die we normaal op een dag vanuit de natuur ontvangen.

Nucleaire geneeskunde
De "ureumademtest" is vanaf 1 oktober mogelijk en wordt verricht op de afdeling nucleaire geneeskunde van Meander Medisch Centrum, locatie Amersfoort Lichtenberg. De aanvraag voor het onderzoek verloopt via de huisarts.

Noot voor de redactie/