Thermostaat leert van mobieltje
06/10/2010 16:04
Novay
Altijd thuiskomen in een warm huis zonder je thermostaat te programmeren of de verwarming aan te laten. Technisch gezien kan dat, met een slimme thermostaat die verbonden is met het internet en van je mobiele telefoon leert wanneer je thuiskomt. Zelf hoef je niks meer te doen. Met steun van de Provincie Overijssel onderzoeken Novay, Rendo Duurzaam en Home Automation Europe of dat naast gemak ook een besparing op de stookkosten oplevert.
Een onderzoek van VROM eerder dit jaar laat zien dat de CV ketel in drie miljoen Nederlandse huishoudens regelmatig voor niemand staat te stoken. Vooral programmeerbare thermostaten blijken niet optimaal ingesteld. Volgens het ministerie gaat op die manier in Nederland elk jaar zo'n 600 miljoen m3 aardgas onnodig in rook op. Daarmee kunnen alle huishoudens in Overijssel één jaar worden verwarmd, of alle huishoudens in Nederland twee jaar van licht worden voorzien. Maar stookgedrag verander je niet zomaar, zeker als het programmeren van de thermostaat als ingewikkeld wordt gezien. En wat als je een keer een uur eerder of later thuiskomt?
Novay (het voormalige Telematica Instituut) heeft hiervoor een oplossing gevonden die nog een aantal stappen verder gaat dan bestaande alternatieven met geavanceerde thermostaten. Met name omdat het een lerend systeem is dat actuele locatiegegevens van mensen met het gedrag uit het verleden combineert. Om te kijken wat de oplossing precies oplevert, is Novay met haar partners in september het project GeoTherm gestart dat tot juni 2011 loopt. Voor het onderzoek gebruiken personen in 25 huishoudens een mobieltje. Het mobieltje laat GeoTherm zien hoe ver iemand van huis is. Locatie-informatie uit het verleden levert patronen op die vervolgens helpen te voorspellen of iemand daadwerkelijk op weg is naar huis en hoe veel tijd dat in de regel kost. Als iemand met enige regelmaat dus een tussenstop maakt bij de bakker of de kinderopvang, leert het systeem daarmee rekening te houden. In het stookseizoen wordt de thermostaat automatisch bediend: de thermostaat gaat niet alleen automatisch omlaag zodra iedereen de deur uit is, maar zorgt ook zelf voor een warm onthaal van de eerste persoon die thuiskomt.
Medio 2011 moet duidelijk zijn welk gemak, gewin, genot en groen het systeem oplevert voor de huishoudens en of het systeem Nederland kan helpen om de klimaatdoelstellingen voor 2020 alsnog te halen. GeoTherm is onderdeel van het programma ICT-diensteninnovatie 2008-2011 van de Provincie Overijssel.
Meer informatie over het project en de deelnemers is te vinden op http://geotherm.novay.nl/ .
In de bijlage vindt u een illustratie van het systeem (Bron: Novay).
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://geotherm.novay.nl/