Rijksoverheid


Geen ernstige tekortkomingen veiligheid booractiviteiten in Nederland

Nieuwsbericht | 06-10-2010

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) , de toezichthouder op mijnbouwactiviteiten in Nederland en op de Noordzee, heeft geen ernstige tekortkomingen geconstateerd bij de veiligheidsmaatregelen die mijnbouwondernemingen hebben getroffen.

Wel constateert SodM dat zowel in de preventieve sfeer als bij de reactie op een noodsituatie verbeteringen mogelijk zijn. Dit schrijft de Inspecteur-generaal der Mijnen, Jan de Jong, in een brief waarin hij minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken rapporteert over de veiligheid van booractiviteiten in Nederland.

Naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico heeft SodM alle mijnbouwondernemingen in Nederland gevraagd om de veiligheid van hun booractiviteiten grondig door te lichten. SodM wijst erop dat de booractiviteiten in de Golf van Mexico van een heel andere orde zijn dan op het Nederlandse deel van de Noordzee. De waterdiepte in de Nederlandse wateren bedraagt niet meer dan 40 tot 50 meter, terwijl de waterdiepte op de plaats waar de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico boorde 1500 meter was. Ook staan de tot nu toe in Nederlandse wateren aangeboorde olievelden niet onder hoge druk.

Verbeteringen

Enkele door te voeren verbeteringen:

* Het laten afgeven van een zogeheten second opinion op een boorprogramma. Dit is bij kleine ondernemingen nog geen standaardprocedure

* Het verbeteren van de reacties op een noodsituatie, dus nadat zich een calamiteit heeft voorgedaan. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het mobiliseren van materieel om een blow-out zo spoedig mogelijk te stoppen of om de uitvoering van een noodboring beter voor te bereiden. De mijnbouwondernemingen werken nu aan verbetering van de "Emergency response" plannen, die door SodM zullen worden geëvalueerd.

Minister Van der Hoeven toont zich ingenomen met de gekozen aanpak. "Ook al is de situatie in de Golf van Mexico een volstrekt andere dan op het Nederlandse deel van de Noordzee, je kunt calamiteiten nooit voor 100 procent uitsluiten. Alles wat je kunt doen om de veiligheid verder te verbeteren, is winst. Het is goed dat dit door de sector wordt opgepikt en dat SodM daar scherp op toeziet", aldus de minister.

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken