Veel steun voor regeerakkoord, minder vertrouwen in kabinet

06/10/2010 10:58

i & o research

Inwoners Overijssel gematigd positief over de komst van nieuw kabinet

De komst van het nieuwe kabinet heeft landelijk tot veel discussie geleid. Ook in Overijssel zijn de meningen over de nieuw geformeerde regering sterk verdeeld. Uit een internetpeiling van I? Research onder inwoners van Overijssel blijkt namelijk dat 35 procent vertrouwen heeft in de nieuwe regeringscoalitie, terwijl 39 procent weinig vertrouwen heeft in het nieuwe kabinet. Conform het landelijk beeld geldt dat Overijsselse VVD- en PVV-stemmers meer vertrouwen hebben in het kabinet dan CDA-stemmers: bij de eerste twee partijen steunt minimaal driekwart de nieuwe regeringsvorming, bij het CDA is dit iets minder dan de helft. Van de Overijsselnaren die niet op een regeringspartij hebben gestemd heeft 59 procent weinig vertrouwen in het komende kabinet.

Tegenover de relatief geringe steun voor de kabinetsformatie staat een opvallend brede steun voor de hoofdpunten uit het regeerakkoord. Zo steunt meer dan 80 procent het voornemen een miljard euro extra uit te trekken voor gezondheidszorg. Ook het intrekken van het Nederlanderschap van Nederlanders die binnen vijf jaar na het ontvangen van het staatsburgerschap een zwaar misdrijf begaan, kan rekenen op veel steun van de Overijsselse bevolking. Minst gesteunde hoofdpunt uit het regeerakkoord is de komst van nieuwe kerncentrales in Nederland: 55 procent is voorstander.

Kijken we naar VVD-, PVV- en CDA-stemmers, dan is op een aantal hoofdpunten verschil in opvatting zichtbaar. Overijsselnaren die op de PVV of VVD hebben gestemd, steunen bijna zonder uitzondering het hoofdpunt om de ontwikkelingshulp met een miljard euro in te korten en het boerkaverbod. Bij CDA-stemmers zijn de meningen meer verdeeld.

In de peiling van I? Research is ook gevraagd welke thema's belangrijk worden gevonden voor het nieuwe kabinet. Meest genoemde thema is gezondheidszorg en welzijn: 61 procent van de Overijsselnaren vindt dit een belangrijk regeerthema. Economie en werkgelegenheid en criminaliteit en veiligheid worden ook veel genoemd. Natuur en milieu wordt daarentegen weinig genoemd als belangrijk agendapunt.





http://www.ioresearch.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,