Ingezonden persbericht
Perscommuniqu
De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden
CoR/10/064.nl
Brussel, 5 oktober 2010
Het CvdR is ingenomen met het pleidooi van commissaris PotoÄnik voor een strategische alliantie om werk te maken van de milieuagenda
Dinsdag ll. liet het Comité van de Regio's (CvdR) duidelijk verstaan dat het succes van het Europese milieubeleid afhangt van een grotere participatie van de lokale en regionale overheden. Het riep de Europese Commissie dan ook op de subnationale overheden nauwer bij de beleidsvorming te betrekken.
In de toelichting bij haar advies over De rol van lokale en regionale overheden in het toekomstige milieubeleid drong CvdR-lid Paula Baker (UK/ALDE) er tijdens de zitting te Brussel bij Europees commissaris voor milieu, Janez PotoÄnik, op aan om, na diens enthousiaste reactie op het CvdR-advies, ook concrete toezeggingen te doen m.b.t. de follow-up van de CvdR-voorstellen.
"Wanneer commissaris PotoÄnik in maart het CvdR heeft toegesproken heeft hij beklemtoond dat het CvdR zijn rol moet spelen door lokale ervaringen tot in de EU-beleidsvorming te laten doordringen", merkt zij op. "Het CvdR zet zich uiteraard graag daarvoor in en pleit daarom voor een strategische alliantie om de milieuagenda een duwtje in de rug te geven. In ons advies wordt uiteengezet hoe dit kan gebeuren en ik hoop dan ook dat de commissaris zijn belofte zal nakomen, naar de CvdR-voorstellen zal luisteren en ze de nodige steun zal geven zodat ze in praktijk kunnen worden gebracht."
Commissaris PotoÄnik verklaarde: "Ik ben erg ingenomen met de goede ideeën in dit advies maar ik neem tevens nota van de ongerustheid en de verwachtingen. Om onze milieudoelstellingen te verwezenlijken moeten alle spelers meewerken, van het laagste tot het hoogste, internationale niveau, en ik zal er alles aan doen om dit gerealiseerd te krijgen."
Volgens het CvdR-advies staat de medewerking van lokale en regionale overheden aan de uitstippeling van het milieubeleid garant voor een betere tenuitvoerlegging ervan, wat voor commissaris PotoÄnik van cruciaal belang is. "Lokale en regionale overheden zijn niet altijd even nauwgezet te werk gegaan bij de tenuitvoerlegging van het bestaande beleid, deels omdat het vaak niet aansluit bij hun specifieke behoeften en prioriteiten. Door subnationale overheden aan de vaststelling van de regels te laten meewerken, kan er evenwel voor worden gezorgd dat zij zich meer betrokken voelen en zich meer zullen inzetten voor de tenuitvoerlegging ervan, juist omdat die regels ook beter op hun behoeften zullen inspelen."
Mevrouw Baker zou graag zien dat het CvdR en de Europese Commissie nauwer samenwerken om lokale en regionale overheden te helpen de tenuitvoerlegging te verbeteren, bijv. via een jaarlijks forum waarbij problemen aan de orde worden gesteld die verband houden met de toepassing van de Europese milieuwetgeving op gebieden als waterbeheer, biodiversiteit, geluidshinder, luchtvervuiling of afvalbeheer.
Naar haar mening moeten de effectbeoordelingen op territoriaal niveau op basis van samenwerking tussen CvdR en Commissie (die tot dusver beperkt is gebleven tot twee CvdR-bijdragen op het gebied van drinkwater en biodiversiteit) uitgroeien tot een standaardpraktijk, zodat bij de vaststelling van de regelgeving een volledige bottom-up aanpak wordt gegarandeerd.
Een van de belangrijkste eisen die in het CvdR-advies geformuleerd worden, houdt verband met de opstelling van het 7e milieuactieprogramma, dat volgens het Comité een belangrijke pijler van de EU 2020-strategie moet zijn. Commissaris PotoÄnik beklemtoonde in maart dat Europa 2020 veel "groener" zal zijn dan zijn voorloper, de Lissabonstrategie, en dat een nieuw MAP een kader moet bieden voor de "groene groei" die door de nieuwe strategie wordt gepromoot.
Volgens het CvdR moet méér worden gedaan om de aandacht te vestigen op de vele voorbeelden overal in de EU waarbij lokale en regionale overheden op het gebied van milieubescherming het voortouw hebben genomen terwijl nationale autoriteiten in gebreke zijn gebleven. Zo hebben de ondertekenaars van het Burgemeestersconvenant bijvoorbeeld beloofd verder te zullen gaan dan de nationale regeringen wat betreft de reductie van de uitstoot van broeikasgassen. In dit verband zou het CvdR graag zien dat een dergelijke belofte ook wordt uitgebreid tot gebieden als biodiversiteit of afvalrecycling.
Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu
Het Comité van de Regio's
Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.