Forse kritiek bewoners op participatie in Feijenoord


ROTTERDAM, 20101005 -- Bewoners in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord zijn verbijsterd. De zeven bewonersorganisaties raken hun subsidie kwijt voor huisvesting en apparaatskosten. Ook zijn ze niet meer het eerste aanspreekpunt voor de deelgemeente. Maar hoe de bewonersparticipatie nu geregeld gaat worden, is nog totaal onduidelijk, zo blijkt uit een artikel in het magazine LSA Bewoners Berichten.

Uit het coalitieakkoord `Feijenoord verantwoord vooruit' blijkt dat de deelgemeente zelforganisaties en bewonersorganisaties wil `gelijkschakelen'. Daartoe zullen de huisvestings- en apparaatkosten van bewonersorganisaties stopgezet worden en zullen bewonersorganisaties niet meer fungeren als eerste aanspreekpunt. Bewoners vragen zich af wat dit concreet betekent voor hun voortbestaan en voor hun positie.

In het artikel `Bewonersorganisaties in Feijenoord aan de kant gezet', in het blad LSA Bewoners Berichten van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken zegt de deelgemeente dat er veel onduidelijkheid is voor de bewonersorganisaties omdat de deelgemeente de boodschap graag persoonlijk wil brengen. Daarom zijn de vrijwilligers al sinds april dit jaar onzeker over de toekomst van de locatie, de taak en de positie van hun organisatie.

Hoe bewonersparticipatie voortaan geregeld gaat worden in dit gebied, is volgens dagelijks bestuurder van de deelgemeente Marit van der Riet nu nog niet te zeggen. Het valt te lezen in de nota Bewonersparticipatie die op een nog niet genoemde dag in oktober uitkomt.

Bestuurslid van Bewonersorganisatie Bloemhof Priscilla Beikes-Rookmaaker laat weten dat ze teleurgesteld en in haar eer aangetast is. Zij snapt niet waarom haar bewonersorganisatie "kapotgemaakt" wordt en ze maakt zich grote zorgen over de toekomst van bewonersparticipatie in haar deelgemeente.

Lees het artikel in LSA Bewoners Berichten op: www.lsabewoners.nl/publicaties/bewoners-berichten
Links naar het onderzoek, de motie en de het coalitieakkoord vindt u hier: www.lsabewoners.nl/nieuws/dossier-bewonersorganisaties-in-rotterdam-feijenoord