XBRL-Portaal ontvangt als eerste PKIoverheid certificaat

05/10/2010 08:00

XBRL-Portaal

Uden, 4 oktober 2010

Op 29 september heeft XBRL-Portaal als eerste in Nederland het PKIoverheid certificaat ontvangen voor het domein www.xbrl-portaal.nl. Het certificaat is toegekend door ESG, De Elektronische Signatuur BV. PKIoverheid staat voor Public Key Infrastructure en is belangrijk voor betrouwbare digitale communicatie via de Digipoort. PKIoverheid wordt de nieuwe standaard, omdat de overheid op 1 oktober heeft aangekondigd het zogenaamde OTP-certificaat op termijn te gaan uitfaseren. OTP wordt onvoldoende toekomstvast geacht. ING, ABN AMRO en Rabobank zullen de overheid volgen en PKIoverheid certificaten als nieuwe standaard hanteren.

PKIoverheid certificaat

PKIoverheid certificaten worden onder andere gebruikt voor het op afstand identificeren en authenticeren van personen of services. Het XBRL-Portaal is een dergelijke service. Via het XBRL-Portaal kunnen berichten worden uitgewisseld met de Digipoort van de overheid en de BIV (Banken Infrastructurele Voorzieningen). Het PKIoverheid certificaat bevestigt bij de verzending van een bericht via het XBRL-Portaal dat het is verzonden door een gemachtigde en geverifieerde partij. PKIoverheid is gebaseerd op Nederlandse wet- en regelgeving en Europese standaarden.

XBRL-Portaal

Het XBRL-Portaal is een SaaS-applicatie om de digitale communicatie tussen kantoren, hun cliënten en de overheid makkelijker en betrouwbaarder te maken. Via het XBRL-Portaal kunnen bijvoorbeeld aangiften OB, IB en VpB, jaarrekeningen, deponeringen en overige officiële documenten voor CBS, de KvK en de Belastingdienst verzonden worden. Het XBRL-Portaal is ook geschikt voor digitale communicatie met banken voor het aanleveren van bijvoorbeeld kredietrapportages. Het XBRL-Portaal is in een initiatief van YOB en levert zowel het kantoor als de cliënt een flinke tijdbesparing op bij het accorderen van officiële documenten. Daarnaast fungeert het portaal als een digitaal archief waarin de documenten zijn opgeslagen als PDF en makkelijk zijn te raadplegen. Om veilig toegang te krijgen tot het XBRL-Portaal maakt de cliënt gebruik van een pas en paslezer.

AccountView

De eerste naadloze integratie is gerealiseerd met AccountView voor een efficiënte afhandeling van de XBRL-documenten die vanuit AccountView aangeboden kunnen worden aan het XBRL-Portaal.

ESG

ESG is een door de overheid gecertificeerde en gemachtigde organisatie voor de uitgifte van digitale identiteiten. Certificaten zijn voor vele toepassingen te gebruiken, zoals het ondertekenen van digitale documenten met een gekwalificeerde elektronische handtekening, om van het document de authenticiteit en de integriteit te waarborgen. Deze handtekening heeft dezelfde rechtsgevolgen als de handgeschreven handtekening. Het certificaat kan de vertrouwelijkheid beschermen van gegevens die worden uitgewisseld en/of opgeslagen in elektronische vorm. Dit betreft zowel de uitwisseling tussen personen onderling als tussen personen en geautomatiseerde middelen.





http://www.xbrl-portaal.nl