ZIP beloont 27 innovatieve ideeën voor Preventie in de Zorg

05/10/2010 15:32

Agentschap NL

Maximaal 50.000 euro per project

Het Zorginnovatieplatform (ZIP) heeft zevenentwintig initiatiefnemers met innovatieve ideeën voor 'Preventie in de Zorg' beloond met een opdracht van maximaal 50.000 euro. Met dit bedrag kunnen deze initiatiefnemers hun plannen voor innovaties, waardoor ouderen langer in goede gezondheid kunnen leven en langer mee kunnen doen in de maatschappij, verder uitwerken.

In februari van dit jaar werden ondernemers en zorginstellingen/-aanbieders uitgedaagd om met goede ideeën te komen. De ideeën moesten sectoroverstijgend zijn. Uit 231 inzendingen zijn zevenentwintig projecten gekozen die een haalbaarheidsstudie gaan uitvoeren. Een onafhankelijke adviescommissie heeft de projecten geselecteerd.

Enkele voorbeelden van de zevenentwintig ideeën zijn:


- Een indoor navigatiesysteem voor blinden en slechtzienden;


- Een kleine, in het oog implanteerbare, klep waarmee draadloos de oogdruk gemeten en geregeld kan worden;


- Een simulatie d.m.v. serious gaming en virtual reality technologie over de verschijnselen van dementie, om meer inzicht en begrip te kweken voor dementie. Gericht op mantelzorg, familie/vrienden en zorgaanbieders, zodat die langer en beter hun zorg aan kunnen bieden;


- Een woonzorgconcept voor Marokkaanse ouderen, erbij inbegrepen zorg-/dienstvelening, architectuur, bouwstijl en financiering.

Alle zevenentwintig projecten staan op www.agentschapnl.nl/zorg, onder het kopje 'Projectengalerij'.

Call voor Experimenten

De projecten komen voort uit de 'Call voor Experimenten' van het Zorginnovatieplatform (ZIP). Deze Call wordt, als onderdeel van het ZorgInnovatieProgramma, uitgevoerd door Agentschap NL en wordt begeleid via het SBIR-programma (Small Business Innovation Research).

Het programma biedt kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe kennis om te zetten in commerciële toepassingen. De Call bestaat uit drie fasen; een haalbaarheidsonderzoek, onderzoek en ontwikkeling en commercialisering.

Het ZIP en de MIA-G (Maatschappelijke InnovatieAgenda Gezondheid) dragen bij aan de eerste twee fasen met een totaal bedrag van 6,7 miljoen euro. Begin 2011 kunnen de ondernemers en zorginstellingen/-aanbieders die nu een haalbaarheidsonderzoek (fase 1) gaan doen, opdracht krijgen voor een onderzoek- en ontwikkelingsproject (fase 2). Daarna zijn de ondernemers er zelf verantwoordelijk voor om hun product of dienst commercieel succesvol te maken (fase 3).





http://www.agentschapnl.nl/zorg




Agentschap NL