Bont voor Dieren



--- PERSBERICHT---

Dierenbeschermers publiceren open brief aan ChristenUnie

'Belofte maakt schuld: steun een nertsenfokverbod!'

Amsterdam, Den Haag, 5 oktober 2010 - Vanmiddag moet de Eerste Kamer kleur bekennen tijdens het plenaire debat over een verbod op de nertsenfokkerij in Nederland. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren publiceerde daarom vandaag, met collega-organisaties de Dierenbescherming en WSPA, een open brief in dagblad de Metro. De brief is een oproep aan de Eerste Kamerfractie van de CU om het nertsenfokverbod te steunen. Deze partij heeft altijd aangegeven, onder meer bij monde van partijleider André Rouvoet, vóór afbouw van deze sector te zijn, maar er bestaat nu toch onzekerheid over het standpunt van deze partij. De stem van de ChristenUnie is doorslaggevend bij de uiteindelijke stemming over het nertsenfokverbod.

In de brief stellen de dierenbeschermingsorganisaties onder meer dat: 'Het wetsvoorstel op verzoek van uw eigen fractie ingrijpend is aangepast. De Tweede Kamer heeft zich neergelegd bij úw wens om de afbouwtermijn voor de nertsenfokkerij aanzienlijk te verlengen. Desondanks dreigt uw fractie het wetsvoorstel alsnog te torpederen. Dat zijn niet de normen en waarden die wij van uw partij verwachten'. Ook wijzen de dierenbeschermingsorganisaties erop dat 'Nertsen niet-gedomesticeerde dieren zijn en hun welzijn in gevangenschap ernstig wordt aangetast. De Nederlandse nertsenfokkerij is in strijd met alle 'vijf vrijheden' zoals die zijn vastgelegd in het wetsvoorstel Wet dieren dankzij een motie van onder meer de ChristenUnie'.

Ook de afbouwtermijn voor de nertsenfokkers komt aan bod: 'De afbouwregeling een ruime tijd aan nertsenfokkers om hun investeringen af te schrijven. De overgangstermijn is gebaseerd op een fair balance tussen algemeen belang en het belang van de ondernemers;

Bont voor Dieren, de Dierenbescherming en WSPA concluderen dat 'De ChristenUnie eerder heeft aangegeven de nertsenfokkerij te willen stoppen. Belofte maakt schuld.'

Achtergrond

In Nederland worden jaarlijks bijna 5 miljoen nertsen vergast. Hiermee is dit land de derde producent van nertsenbont ter wereld. De verwachting is dat van een Nederlands verbod een olievlekwerking uitgaat en steeds meer landen een verbod instellen. Kroatië, Oostenrijk en Groot-Brittannië hebben al zo'n verbod; andere landen zijn er ook mee bezig. Bont voor Dieren voert mede namens de Dierenbescherming campagne voor een fokverbod.

Nertsen zijn ook na honderd jaar gevangenschap nog niet gedomesticeerd. Dit werd in 2007 bevestigd door onderzoek van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van LNV. Nertsen in fokkerijen hebben nog steeds dezelfde eigenschappen als nertsen in het wild. Dat betekent dat ze nooit wennen aan het leven op een bontfokkerij. Recent opinieonderzoek toonde bovendien wederom aan dat een meerderheid van de bevolking (77,3%) achter een verbod op de nertsenfokkerij staat.


----------



Bont voor Dieren