Radboud Universiteit Nijmegen


CDA-congres: een emotionele achtbaan

Datum bericht: 5 oktober 2010

Zaterdag 2 oktober hield het CDA zijn eerste congres uit de geschiedenis over een concept-regeerakkoord. Parlementair historica Charlotte Brand was daarbij. Haar observaties.

Gespannen sfeer
Voor de Arnhemse Rijnhal verzamelden zich in alle vroegte tientallen actievoerders die probeerden de CDA-leden te overtuigen tegen het akkoord te stemmen. Er waren spandoeken met uitspraken als `Zeg nee tegen de PVV' en `Vader, vergeef hen, ze weten niet wat ze doen'. De sfeer in de zaal was bij binnenkomst direct geladen, niet verwonderlijk want er stond heel wat op het spel. Het ging niet alleen om regeringsdeelname maar ook om eenheid binnen de partij en daarmee om de toekomst van het CDA. Duizenden CDA'ers stroomden binnen. Na tienen opende interim-partijvoorzitter Henk Bleker het congres. Hij kreeg direct een staande ovatie, waarmee meteen duidelijk leek dat een meerderheid van het congres zich achter het akkoord zou scharen. Het bleef echter spannend wat de verhouding tussen voor- en tegenstanders zou worden.

Applaus als graadmeter
Vervolgens lichtten onderhandelaar Ank Bijleveld en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager het concept-akkoord toe. Volgens Bijleveld had het akkoord `optimaal recht gedaan aan CDA-principes'. CDA-leden konden vervolgens met de twee partijkopstukken in debat over de inhoud van het akkoord. Echt inhoudelijke vragen bleven uit, de sprekers gingen direct over tot een stemverklaring. Opvallend genoeg waren het vooral tegenstanders die zich roerden. Toch kreeg de enkele voorstander die zich naar voren begaf een beduidend harder applaus dan de tegenstanders.

Middagsessie: emoties
Na de lunch sprak fractievoorzitter Maxime Verhagen het congres toe. In een emotionele speech riep hij de leden op voor het akkoord te stemmen. Verhagen dankte Klink voor zijn inzet. Die liet echter vlak hierna in een radiointerview koeltjes weten dat dit gebaar niet zomaar goedmaakte wat er in de inmiddels roemruchte fractievergadering was gebeurd. Waren in de ochtend de emoties bij diverse sprekers al merkbaar, in de middag leken deze gevoelens nog sterker. De sprekers werden met applaus, staande ovaties of boegeroep ontvangen. Prominenten als de oud-premiers Piet de Jong en Dries van Agt, partijbestuurslid Hannie van Leeuwen en demissionair minister Camiel Eurlings namen het woord. Ook Ernst Hirsch Ballin (`doe dit ons land en onze partij niet aan'), Ab Klink (`don't do it'), Ad Koppejan en Kathleen Ferrier spraken en adviseerden het congres. De dissidenten oogden wat eenzaam, de andere fractieleden spraken niet of nauwelijks met hen.

Chaotische stemming
De stemming over de resoluties, tegen vijven, ontaardde in een complete chaos. Eén van de resoluties waarin werd opgeroepen geen samenwerking met de PVV aan te gaan, moest tot vier keer toe in stemming worden gebracht. Vooraf was niet besloten wat de volgorde was van de stemming en het maakte het er niet eenvoudiger op dat de stembriefjes `voor' en `tegen' dezelfde kleur hadden. Uiteindelijk kwam in stemming waarin het partijbestuur de fractie opriep voor het regeerakkoord te stemmen. Er kwam een notaris aan te pas om de stemverhouding te controleren. Van de 4033 uitgebrachte stemmen waren 1274 tegen en 2759 voor. Er ging een zucht van opluchting door de zaal. Tegelijkertijd was de overwinning niet zo glorieus als vooraf gedacht. Tegen de verwachtingen in ging maar liefst eerderde van de CDA-leden niet akkoord met de beoogde coalitievorming.

Ferrier en Koppejan
Het is de vraag wat Ferrier en Koppejan zullen besluiten tijdens de CDA-fractievergadering op 5 oktober. Geven ze toch hun steun aan de coalitie en binden ze in of blijven ze bij hun verzet? Indien dat laatste het geval is kunnen ze net als de loyalisten in 1977 ervoor kiezen wel in de fractie te blijven maar zich de vrijheid te permitteren om anders te stemmen dan de fractie. Dan zal de SGP klaarstaan om indien nodig de coalitie van Rutte aan een meerderheid te helpen. Een andere mogelijkheid is dat de formatie alsnog klapt omdat Verhagen niet met twee dissidenten verder kan. Een derde mogelijkheid is dat Koppejan en Ferrier vrijwillig opstappen en uit de politiek verdwijnen. Ze kunnen er ook voor kiezen te blijven en een eigen fractie (`Groep') te beginnen, zoals Verdonk en Wilders eerder hebben gedaan. Dat lijkt niet waarschijnlijk gezien hun eerdere uitlatingen hierover. In het uiterste geval kunnen ze uit de fractie worden gezet. Kortom de spanning is nog niet uit te lucht.

Charlotte Brand is onderzoeker bij het Nijmeegse Centrum voor parlementaire geschiedenis (CPG). Ze houdt een dagboek over de kabinetsformatie bij. Drie collega's doen dat ook. Volgend jaar publiceert het CPG een boek over de Nederlandse kabinetsformaties 1977
-2007.