Gemeente Kaag en Braassem

Het hoogheemraadschap van Rijnland baggert in Kaag en Braassem baggeren

Tussen oktober 2010 tot einde 2013 baggert het Hoogheemraadschap van Rijnland de watergangen in gemeente Kaag en Braassem. Het watersysteem van Rijnland is op veel plaatsen al lange tijd niet meer gebaggerd. Om droge voeten te houden en om de waterkwaliteit op peil te houden is het hard nodig om de watergangen weer op diepte te brengen. Baggeren is nodig om regenwater op te kunnen vangen en gecontroleerd af te voeren.

Voorbereidend onderzoek
De afgelopen twee jaar is een uitgebreid vooronderzoek verricht. De hoeveelheid en de kwaliteit van de bagger zijn gemeten, er is gekeken naar de eventuele aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven en asbest, en naar het voorkomen van beschermde planten en dieren. Gebieden met hoge natuurwaarde zijn in overleg met gemeente en natuurwerkgroepen in kaart gebracht.

Natuurvriendelijke oevers
Omdat er toch flink gewerkt gaat worden in het watersysteem, gaat Rijnland ook bijna drie kilometer aan natuurvriendelijke oevers aanleggen in het noordwesten van de gemeente.

Meer informatie
Op de website www.rijnland.net/middenrijnland vindt u informatie over baggeren in Kaag en Braassem.

Op de website www.rijnland.net/baggeren_in_rijnland vindt u algemene informatie (wetgeving, vervuiling, baggertechnieken, manieren van baggerverwerking) en een interactieve kaart: klik op een watergang om meetgegevens op te vragen.
Â