Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


bezuiniging op stadsdeelorganisatie Zuidoost

---

Forse bezuiniging op stadsdeelorganisatie Zuidoost


4 oktober 2010
Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost wil de komende jaren fors bezuinigen op de bedrijfsvoering van het stadsdeel zelf. In de op 4 oktober gepresenteerde ontwerpbegroting stelt het bestuur voor 3,8 miljoen euro per jaar te bezuinigen op de ambtelijke organisatie. Als gevolg hiervan zal de organisatie met 60 tot 70 mensen krimpen. Daarnaast wordt op kantoorkosten EUR 3 miljoen per jaar bespaard. Ook het onderhoud en beheer van de openbare ruimte en groen wordt versoberd. Om efficiëntie en dienstverlening te verbeteren worden de acht buurthuizen omgevormd tot vier community centers.

Stadsdeel Zuidoost staat de komende jaren voor de opgave ingrijpend te besparen. Door kortingen op het stadsdeelfonds en vermindering van inkomsten wordt, zonder bezuinigingen, een structureel tekort verwacht van EUR 4,6 miljoen in 2011 dat oploopt tot 16,1 miljoen in 2014. Portefeuillehouder Emile Jaensch: "De komende jaren zijn forse bezuinigingen onvermijdelijk. Deze begroting getuigt van realiteitszin. Hoewel pijnlijke keuzes nodig zijn, is zoveel mogelijk geprobeerd de dienstverlening aan en de voorzieningen voor burgers te ontzien."

Gericht investeren
Door gericht te investeren in bewonersparticipatie, veiligheid, lokale bedrijven, onderwijs en jeugd, wil het stadsdeel sterker uit de crisis komen. Om werkgelegenheid te vergroten wil het stadsdeel bijvoorbeeld dat bedrijven, die door het stadsdeel worden ingehuurd, meer werklozen uit Zuidoost in dienst nemen. Op het gebied van veiligheid wordt zwaar ingezet op handhaving om het onrechtmatige of overlastgevend gebruik (zoals wietteelt en pensions) van woningen tegen te gaan. Om startende ondernemers te steunen wordt geïnvesteerd in het ondernemershuis en in kleinschalig betaalbaar bedrijfsvastgoed. Op het gebied van onderwijs en jeugd wordt geïnvesteerd in scholen, aanbod van tienerwerk voor de jongeren en het vergroten van de betrokkenheid van ouders bij de school van hun kind middels oudercontactpersonen.

Verbetering bedrijfsvoering stadsdeel
De stadsdeelorganisatie wordt kleiner en efficiënter. Naar verwachting zal de organisatie de komende jaren met ongeveer 60 tot 70 mensen krimpen, ruim 10% van het personeelsbestand. Het stadsdeel verwacht dit zoveel mogelijk via natuurlijk verloop en interne doorstroom te realiseren. De verbeterde bedrijfsvoering levert vanaf 2014 een besparing op van EUR 3,8 miljoen structureel per jaar. Daarnaast wordt vanaf 2011 een bespaard op kantoorkosten (zoals automatisering). De besparingen hierop lopen op van EUR 0,5 miljoen euro in 2011 tot EUR 3 miljoen in 2014. Het in 2010 al ingezet beleid om inhuur van externen sterk te beperken wordt voortgezet.

Versobering stadsdeeltaken
Naast het verbeteren van de bedrijfsvoering is ook gekeken naar de taken van het stadsdeel zoals een vermindering van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte en een versobering van het aantal taken op ruimtelijk en sociaal gebied.
Het onderhoud van de openbare ruimte wordt soberder. Op groenonderhoud en schoonmaak en onderhoud van de openbare ruimte wordt EUR 870.000 per jaar bespaard. Grotendeels wordt dit bereikt door een efficiëntere inkoop, samenwerking met andere stadsdelen en efficiëntere inzet van beheer. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld het planten van minder onderhoudsgevoelig groen. Verder zal in woonbuurten minder vaak worden schoongemaakt en het groenbeheer minder intensief worden. Wel wordt er gestreefd naar een zodanig acceptabel kwaliteitsniveau dat vervuiling en verloedering wordt voorkomen. In buurten waar nu al veel vuil blijft liggen, handhaaft het stadsdeel de huidige inzet.

Op het sociaal cultureel werk wordt in totaal (vanaf 2013) EUR 1 miljoen structureel per jaar bespaard. Deze besparing wordt bereikt door efficiëntieverbeteringen. Het huidige voorzieningenaanbod wordt niet aangetast. Wel worden de acht buurthuizen omgevormd tot vier community centers. Dat betekent dat sommige bewoners iets verder moeten reizen voor een voorziening. Daar staat tegenover dat het aanbod op de community centers breder is en er vaker activiteiten worden aangeboden dan op de huidige locaties. Door meer in te zetten op (taal)onderwijs en trajecten gericht op instroom op de arbeidsmarkt en door bestaande waarderingssubsidies te bundelen kunnen budgetten voor diversiteit of voor vrouwenempowerment worden teruggebracht.

Raad stelt begroting vast
De behandeling van de begroting is op 16 en 30 november 2010. Dan stelt de stadsdeelraad de definitieve maatregelen voor 2011 vast. In de Kadernota voor 2012 en bij de begroting 2012 worden de definitieve maatregelen voor 2012 tot en met 2014 geïnventariseerd en vastgesteld. De gehele begroting en de raadsvoordracht zijn rechtsboven op deze pagina te downloaden.

Bijlagen:

Raadsvoordracht Begroting 2011
Conceptbegroting 2011

---