Gemeente Blaricum


* Informatieavond Hoogwaardig OV in Blaricum

Informatieavond Hoogwaardig OV in Blaricum


01-10-2010
Op dinsdag 5 oktober is in de Malbak in Blaricum een informatieavond over het voorkeurstracé van de hoogwaardig openbaarvervoersverbinding (HOV) tussen Huizen en Hilversum. De busverbinding brengt passagiers via een grotendeels vrijliggende busbaan in een paar minuten via de A27 naar het centrum van Hilversum. Het tracé zoals dat op 5 oktober gepresenteerd wordt, gaat vanuit Huizen via 't Merk en Randweg Oost naar de carpoolplaats. Vanaf daar rijdt de bus via een busbaan langs de A27. Tijdens de informatieavond kunnen mensen vragen stellen en hun mening geven over het voorkeurstracé. Wethouder Verkeer & Vervoer Rob Posthumus zal het standpunt van het college van Blaricum met betrekking tot de HOV en dit tracé nader toelichten.

Route HOV vanuit Hilversum
In de plannen die gepresenteerd worden, wordt de carpoolplaats Blaricum omgebouwd tot P+R met ruimte voor zo'n 150 auto's. Er komt een HOV-halte en ook haltes voor de overige buslijnen. Komende vanuit Hilversum rijdt de HOV-bus via de carpoolplaats naar de vrijliggende busbaan aan de noordkant van de Randweg-Oost. Voor de route van het HOV zijn in principe twee oplossingen denkbaar: met een `lus' of met een korte bocht. Dit ontwerp inclusief de precieze locatie van bushaltes en parkeren is momenteel nog in studie en wordt de komende tijd uitgewerkt. (Zie afbeelding 1.)

Vanaf de carpoolplaats Blaricum tot aan de kruising van de Huizermaatweg met Bovenmaatweg rijdt het HOV verder via de Randweg-Oost en 't Merk. Het HOV krijgt hier een vrijliggende busbaan die aan de Bijvanckzijde van de Randweg-Oost en 't Merk komt (ten noorden van de Randweg Oost en ten oosten van 't Merk). Hiervoor moet het fietspad worden verlegd. Om ruimte te maken wordt een deel van de geluidswal weggehaald, maar de wal zelf blijft even hoog en het uitzicht vanaf de woningen in de Bijvanck hetzelfde. Voor de HOV-halte wordt een plek gezocht tussen de Gemeenlandslaan en Viersloot. (Zie afbeelding 2.) De vrije HOV-baan langs 't Merk eindigt ter hoogte van de Bovenmaatweg. Op Huizermaatweg komt geen vrijliggende HOV-baan, maar rijdt de bus mee met het verkeer. De oversteek naar de Huizermaatweg bij de kruising met de Bovenmaatweg wordt geregeld met verkeerslichten. Hier komt een HOV-halte op een plek met een logische looproute richting winkelcentrum Oostermeent. In de vervolgfase wordt de precieze ligging van de halte bepaald.

Afbeelding 1: Route HOV ter hoogte van carpoolplaats Blaricum

Afbeelding 2: Route HOV via Randweg Oost en `t Merk

|