Rijksvoorlichtingsdienst

NLDA en Nederlands Loodswezen wisselen nautische kennis uit

De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) en het Nederlands Loodswezen slaan de handen ineen. Het doel van de samenwerking is onderlinge uitwisseling van nautische kennis. Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst op dinsdag 5 oktober gaat de verbinding officieel van start.

De NLDA en de Stichting Opleiding en Deskundigheidsbevordering (STODEL) zetten samen hun handtekening onder de overeenkomst. Na ondertekening kan STODEL deelnemen in de kennisinfrastructuur van de afdeling Navigatie Technologie van de NLDA. De afdeling Navigatie Technologie kan op haar beurt gebruik maken van de praktische nautische kennis van STODEL. Beide partijen wisselen tevens kennis uit op het gebied van Maritime Resource Management en Bridge Resource Management.

De NLDA verzorgt voor Defensie de initiële officiersopleidingen, het hoger loopbaanonderwijs en de HRM-gerichte cursussen. De sectie Navigatie Technologie heeft van origine een nautisch karakter, maar houdt zich tegenwoordig bezig met onderzoek en onderwijs op het gebied van navigatie in de breedste zin van het woord.

STODEL is de stichting die voor en samen met de beroepsorganisatie, de Nederlandse Loodsencorporatie en Regionale Loodsencorporaties, de opleidingen van registerloodsen verzorgt. Al deze en overige organisaties die zich in Nederland bezig houden met het uitvoering geven aan het loodsen van zeeschepen vallen onder het begrip Nederlands Loodswezen. Het loodsen van zeeschepen wordt 24 uur per dag en zeven dagen per week door circa 460 registerloodsen gedaan. De registerloods treedt op als adviseur van de kapitein en draagt bij aan een veilige en vlotte afwikkeling van het scheepvaartverkeer van en naar Nederlandse en Vlaamse havens aan de Schelde. Kwaliteit en continuïteit zijn sleutelbegrippen voor het Nederlands Loodswezen.

Noot voor redacties (