Wageningen Universiteit en Researchcentrum
EU-project NovelQ deelt resultaten met industrie over nieuwe conservering
7 sep 2010
Onderdeel: Food and Biobased Research
âFrom NovelQuality to NovelRealityâ
Â
Op 5 en 6 oktober deelt NovelQ in Wageningen haar resultaten met de
industrie. Dit EU-project werkt aan nieuwe verwerkingstechnologieën
voor levensmiddelen.
35 partners vanuit heel Europa hebben de afgelopen vijf jaar gewerkt
aan de vertaling van wetenschappelijke kennis in toepasbare technieken
voor de conservering van hoogwaardige levensmiddelen. Een deel van de
technieken, zoals hogedrukconservering, wordt inmiddels door veel
bedrijven toegepast.
Door het project is er nu veel meer inzicht in effecten van
hogedrukconservering, pulserende elektrische velden, koud plasma en
geavanceerde verhittingstechnologieën op de kwaliteit en houdbaarheid
van levensmiddelen. Daarnaast zijn er toepassingen en innovaties
ontwikkeld die interessant kunnen zijn voor de levensmiddelenindustrie.
Zo zijn er demonstraties uitgevoerd die de mogelijkheden van deze
technologieën aantonen.
Toepassingen in voeding
Vijf jaar geleden was de mening van de industrie over nieuwe
conserveringstechnologieën in het algemeen dat het erg interessant
was, maar nog te ver weg voor businesstoepassingen; vooral in Europa.
Nu zijn er verschillende toepassingen, innovaties, onvoorziene en
bruikbare uitkomsten, en ook spin-off-mogelijkheden - bijvoorbeeld in
verpakking. Zo wordt hogedrukconservering intussen breed toegepast in
bijvoorbeeld vruchtensappen, vleeswaren, tapas en
kant-en-klaarmaaltijden. Een demonstratie-unit voor koud plasma is
ontwikkeld en wordt nu wereldwijd verkocht. Deze en andere successen
worden met de NovelQ-projectpartners, maar ook met leden van het
Industry Advisory Platform gedeeld tijdens de bijeenkomst.
Geïnteresseerde bedrijven kunnen kosteloos lid worden van dit platform
en dus de bijeenkomst bijwonen.
Programma 5 en 6 oktober, Wageningen UR Food & Biobased Research
De bijeenkomst, die gericht is op de industrie, bestaat uit een:
- Minisymposium met de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het
gebied van nieuwe bewerking en verpakking;
- Technologiemarkt met verschillende demonstraties van praktische
toepassingen en de mogelijkheid van een-op-eengesprekken met experts op
het gebied van nieuwe bewerkingen;
- Debat over de toekomst van levensmiddelenonderzoek en -ontwikkeling
in Europa.
NovelQ en Industry Advisory Platform
NovelQ is een geïntegreerd project gefinancierd door de Europese
Commissie waar 35 partners (universiteiten, onderzoeksinstituten en
bedrijven) werken aan het ontwikkelen en demonstreren van duurzame
nieuwe verwerkingstechnologieën (hoge druk, pulserende elektrische
velden, koud plasma, geavanceerde verhittingstechnologieën en
verpakkingen) voor het verbeteren van de kwaliteit (vers karakter,
langere houdbaarheid) van levensmiddelen. Het project is gestart in
2006 en eindigt in 2011. De Europese Commissie heeft er ⬠11,3 miljoen
aan bijgedragen.
Aan het project is een Industry Advisory Platform verbonden waar
intussen meer dan 75 bedrijven lid van zijn. Dit platform geeft input
aan het project m.b.t. de industriële ervaring op het gebied van
(nieuwe) technologieën en heeft toegang tot de laatste resultaten op
dit gebied. Nieuwe leden zijn nog steeds van harte welkom.
Â