NCRV

Una Voce Particolare

Una Voce Particolare: Les Misérables (Claude-Michel Schönberg)

Zaterdag 2 oktober
20.15 uur, Nederland 2

In deze aflevering van het NCRV-programma Una Voce Particolare neemt presentator Ernst Daniël Smid de kijker mee naar de musical Les Misérables van Alain Boublil en Claude-Michel Schönberg. De kandidaten zijn Joyce Nijhuis, Ron Aarts, Florence Hamers, Rutger de Vries en Gerald Geerink.

Het verhaal van Les Misérables: Jean Valjean is op borg vrijgelaten na 19 jaar zware gevangenisstraf voor het stelen van een brood. Hij is mede door de hulp van een bisschop op het goede pad gebracht en is nu, onder een andere naam, eigenaar van een grote fabriek en zelfs gekozen tot burgemeester van een kleine stad. Een van de arbeidsters in de fabriek is Fantine. Ze heeft een buitenechtelijk kind en wordt door de rest van de arbeiders met de nek aan gekeken.

Mede door de slechte leefomstandigheden overlijdt Fantine. Valjean, die de zorg over Fantine op zich had genomen wordt al jaren achtervolgd door een fanatieke politieman, Javert. Bijna wordt Vlajean gearresteerd maar hij weet te ontkomen. Hij brengt de dochter van Fantine, Cosette, onder bij een herbergier en diens vrouw. Cosette wordt als slaafje behandeld.

Het sfeervolle muziekprogramma Una Voce Particolare neemt de kijker mee naar dramatische en ontroerende opera- en musicalverhalen. Tijdens elke aflevering staat één opera of musical centraal en zingen amateurzangers en âzangeressen prachtige ariaâs en songs uit dit verhaal. De hoogtepunten uit de meest geliefde operaâs en musicals passeren de revue, met vocale bijdragen van Ernst Daniël Smid. De kandidaten worden begeleid door LâOrchestra Particolare onder leiding van dirigent Jan Stulen. De operaâs en musicals worden gespeeld in moderne kostuums en met hedendaagse decors.

Uit honderden zangers en zangeressen afkomstig uit alle windstreken en zelfs van over de grens zijn 35 kandidaten geselecteerd. Een professionele jury - bestaande uit de Nederlandse, internationaal bekende sopraan Charlotte Margiono, musical- en operaregisseur Jeroen Lopes Cardozo en musicalexpert Hans van Willigenburg - kiest uit elke aflevering een winnaar, die in Il Grande Finale op 6 november strijdt om de titel La Voce Particolare: de bijzondere stem.

Kijk ook op http://unavoceparticolare.ncrv.nl/