Nieuws en persberichten
Menu 2010 amuse voor Floriade in 2012
Biënnale Noord-Limburg
De Provincie Limburg draagt 400.000,- bij aan MENU 2010; een
reizende culturele manifestatie die vijf gemeenten in Noord Limburg
zal aandoen in de periode van 2 tot en met 31 oktober 2010. De
bedoeling is dat de manifestatie tweejaarlijks terugkeert. Het
evenement verbindt de ambities en het werk van kunstenaars en
culturele instellingen met die van de agro- & foodbedrijven in de
regio, wetenschappers, cultuurhistorici en politiek en bestuur. Dit
mede in aanloop naar de Floriade 2012.
Floriade Venlo 2012 biedt bijzondere kansen voor Noord-Limburg. Zeker
ook voor de kunst & cultuur in deze regio. De vijf grootste gemeenten
in Noord-Limburg en de Provincie Limburg hebben daarom het initiatief
genomen tot een bijzondere culturele manifestatie, die in oktober
2010 plaatsvindt. Daarvoor is de Stichting Culturele Manifestaties
Noord-Limburg opgericht. In MENU 2010 laten kunstenaars zich
inspireren door dat waar Noord-Limburg goed in is: voedsel maken.
Nergens ter wereld zit zoveel kennis en productiecapaciteit op het
gebied van voedselproductie, distributie en verwerking bij elkaar als
in Noord-Limburg.
Gedeputeerde Kunst en Cultuur Odile Wolfs: Menu 2010 maakt mensen
bewust van de totale voedselketen. MENU legt een verbinding tussen de
bevolking en (inter)nationaal bekende en aansprekende (jonge)
kunstenaars die zich engageren met het thema voedsel. MENU legt ook
verbindingen met designers en vormgevers, met harmonieën en fanfares,
met amateurtoneelspelers- en zangers uit de regio en met
cultuurhistorici en wetenschappers. Door deze disciplines en talenten
te verbinden ontstaat er een vonk. Ik zie MENU als een prelude of
eigenlijk als een amuse voor de Floriade in 2012.
Het tot nu weinig belichte DNA van Noord-Limburg wordt
vormgegeven door (inter)nationale en lokale beeldend kunstenaars,
theatermakers, designers, muzikanten, filmmakers en dansers. MENU
2010 laat zien wat kunstenaars maken wanneer ze geïnspireerd
raken door zaadveredeling, de productie van vlees, vis, fruit,
groenten & kruiden, veevoer, de veiling of de complexe logistieke
knooppunten die nodig zijn om alles op de juiste plek te krijgen. En
niet te vergeten: geïnspireerd raken door het vele restafval dat in
Noord Limburg wordt verwerkt in veevoer en biogasinstallaties. Kortom:
Noord-Limburgers zijn kanjers in voedselproductie en -verwerking.
Dat wordt met MENU 2010 gevierd. Meer info treft u aan op
www.menu2010.nl.
De subsidie van de Provincie is overigens gekoppeld aan eenzelfde
bedrag dat de gemeenten in Noord-Limburg bijdragen aan het project.
15-4-2010 10:25
Provincie Limburg