Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Menu 2010 amuse voor Floriade in 2012
Biënnale Noord-Limburg

De Provincie Limburg draagt 400.000,- bij aan MENU 2010; een reizende culturele manifestatie die vijf gemeenten in Noord Limburg zal aandoen in de periode van 2 tot en met 31 oktober 2010. De bedoeling is dat de manifestatie tweejaarlijks terugkeert. Het evenement verbindt de ambities en het werk van kunstenaars en culturele instellingen met die van de agro- & foodbedrijven in de regio, wetenschappers, cultuurhistorici en politiek en bestuur. Dit mede in aanloop naar de Floriade 2012.

Floriade Venlo 2012 biedt bijzondere kansen voor Noord-Limburg. Zeker ook voor de kunst & cultuur in deze regio. De vijf grootste gemeenten in Noord-Limburg en de Provincie Limburg hebben daarom het initiatief genomen tot een bijzondere culturele manifestatie, die in oktober 2010 plaatsvindt. Daarvoor is de Stichting Culturele Manifestaties Noord-Limburg opgericht. In MENU 2010 laten kunstenaars zich inspireren door dat waar Noord-Limburg goed in is: voedsel maken. Nergens ter wereld zit zoveel kennis en productiecapaciteit op het gebied van voedselproductie, distributie en verwerking bij elkaar als in Noord-Limburg.

Gedeputeerde Kunst en Cultuur Odile Wolfs: Menu 2010 maakt mensen bewust van de totale voedselketen. MENU legt een verbinding tussen de bevolking en (inter)nationaal bekende en aansprekende (jonge) kunstenaars die zich engageren met het thema voedsel. MENU legt ook verbindingen met designers en vormgevers, met harmonieën en fanfares, met amateurtoneelspelers- en zangers uit de regio en met cultuurhistorici en wetenschappers. Door deze disciplines en talenten te verbinden ontstaat er een vonk. Ik zie MENU als een prelude of eigenlijk als een amuse voor de Floriade in 2012.

Het tot nu weinig belichte DNA van Noord-Limburg wordt vormgegeven door (inter)nationale en lokale beeldend kunstenaars, theatermakers, designers, muzikanten, filmmakers en dansers. MENU 2010 laat zien wat kunstenaars maken wanneer ze geïnspireerd raken door zaadveredeling, de productie van vlees, vis, fruit, groenten & kruiden, veevoer, de veiling of de complexe logistieke knooppunten die nodig zijn om alles op de juiste plek te krijgen. En niet te vergeten: geïnspireerd raken door het vele restafval dat in Noord Limburg wordt verwerkt in veevoer en biogasinstallaties. Kortom: Noord-Limburgers zijn kanjers in voedselproductie en -verwerking. Dat wordt met MENU 2010 gevierd. Meer info treft u aan op www.menu2010.nl.
De subsidie van de Provincie is overigens gekoppeld aan eenzelfde bedrag dat de gemeenten in Noord-Limburg bijdragen aan het project.

15-4-2010 10:25