Ingezonden persbericht
Persbericht 01-10-2010
Kan de overheid schoolgebouwen waarvan zij geen eigenaar wordt voor de volle 100% subsidiëren?
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap wil hierbij reageren op de noodkreet die het vrije net vandaag uitstuurde. Volgens het bericht zal geen enkele katholieke school kunnen ingaan op het voorstel dat nu voorligt en wordt het GO! niet getroffen. Deze interpretatie klopt niet. Ook het GO! heeft bouwdossiers klaarliggen voor een totaalpakket van 2 miljard euro. Ook in het GO! is de nood gigantisch.
De inhaaloperatie voor scholenbouw is gestart. Dat is ook nodig, de toestand van heel wat schoolgebouwen laat immers veel te wensen over. De overheid voorziet in verschillende programma's waarmee scholen gebouwd kunnen worden. Enerzijds is er het gewone traject via een enveloppe bestemd voor scholenbouw en scholenonderhoud, anderzijds is er nu een extra enveloppe waarmee een inhaaloperatie mogelijk is.
Via de reguliere budgetenveloppe van om en bij de 200 miljoen euro per jaar kunnen nog altijd scholen gebouwd worden en dat door alle netten. Met de extra enveloppe van 1,5 miljard euro voor DBFM programma 'Scholen van morgen' introduceert de Vlaamse regering een nieuwe formule waarbij de privésector en niet de overheid als projectontwikkelaar optreedt. De procedure om dit alles rond te krijgen heeft vijf jaar geduurd. Maar vandaag is het zover en kan de broodnodige inhaaloperatie starten.
Binnen een periode van 5 jaar worden ongeveer 200 nieuwe scholen gebouwd. Het kostenplaatje dat eraan hangt is indrukwekkend, dat zal iedereen die een school wil bouwen beamen, maar de achterstand is dan ook groot.
Nochtans zijn de subsidiëringvoorwaarden niet anders dan in het reguliere kader van de scholenbouw. Integendeel, het eigenaaronderhoud wordt nu ook mee gesubsidieerd voor het katholieke onderwijs en dit voor gebouwen die uiteindelijk deel zullen uitmaken van het patrimonium van individuele vzw's. Het lijkt er dan ook eerder op dat men de minister onder druk wil zetten om over te gaan tot een aanpassing van het subsidiëringmechanisme. Dit mechanisme is nochtans niet lichtzinnig tot stand gekomen.
Terwijl bouwprojecten van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de volle 100% worden gefinancierd, krijgen de vrije scholen een subsidie van 60% voor het secundair onderwijs en 70% voor het basisonderwijs. Dat heeft vooral te maken met het eigenaarschap. Het GO! bouwt een scholenbestand op voor de Vlaamse overheid die hiermee haar patrimonium ziet groeien. De toegevoegde waarde die hierdoor wordt gerealiseerd verrijkt de gemeenschap. De vrije scholen van hun kant echter bouwen met overheidssubsidies verder aan het patrimonium van de individuele vzw's die als inrichtende macht de school in volle eigendom verwerven. Deze vzw's kunnen zelfs wanneer zij dat beslissen hun schoolgebouwen verkopen en die middelen dan voor andere dan onderwijsdoeleinden inzetten.
Moet de overheid schoolgebouwen waarvan zij geen eigenaar wordt op dezelfde manier financieren als die waarvan zij wel de eigenaar is? Het GO! meent van niet.