Ingezonden persbericht


Programma overzicht oktober 2010
theater de tobbe

oktober 2010

vrij. 1 okt. cabaret: De Schudden met 'Noorderzon' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 'Noorderzon' is een tragikomisch programma vol herenigingen en verbrekingen, vol afscheidsrituelen en open armen die ontvangen, vol volmaaktheden en schrijnende tekortkomingen. Wij zijn Schudden. Na ons kunt u de wereld weer aan. De wereld is onvolmaakt en dat doet pijn. Om die pijn te bestrijden kunt u terecht bij psychologen, psychiaters, haptonomen en de apotheker. Een optie kan zijn u zich te verliezen in uw werk tot u er dood bij neervalt. En drugs en alcohol zijn zeer beproefd en hun werking is gegarandeerd verdovend. Maar wij zijn de oplossing die u nodig heeft. Vluchten kan weer, wij weten hoe, vluchten mag en wij weten waar naar toe. Volg ons. Wij wijzen u de weg. Sterker nog, we gaan met u mee. Wees op tijd in het theater. We vertrekken met de noorderzon.

di. 5 okt.: Cinema plus+ : 'Broken Flowers'- Jim Jarmusch Met o.a. Bill Murray aanvang: 20.00 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50 Iedereen is bang zich op een dag te moeten realiseren dat zijn of haar leven eigenlijk niet zo veel voorstelt. De dingen die je altijd wilde bereiken ben je een beetje vergeten, de wereld die je wilde veranderen is nog steeds dezelfde en de naam van je grote liefde is al jaren uit je agenda verdwenen. Don Johnson kent dat gevoel. Op de dag dat zijn laatste geliefde de deur achter zich dicht slaat vindt hij een roze brief, zonder afzender, met daarin het bericht dat hij een zoon heeft en dat deze naar hem op zoek is. Eén voor één gaat Don de vijf vrouwen af met wie hij zo'n twintig jaar geleden het bed heeft gedeeld en al reizende door half Amerika komt hij er achter hoe de dames het er zonder hem van af hebben gebracht. Bill Murray als Don Johnson op zoek naar de ontbrekende zoon.

wo. 6 okt.: jeugdvoorstelling: Theun Plantinga en Ida van Dril 'Achtste groepers huilen niet' (muziektheater 8+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 7,00 (kinderen) / E 8,50 (volwassenen)

Het boek Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens gaat over Akkie, een meisje in groep acht dat plotseling leukemie krijgt en hieraan uiteindelijk overlijdt. Hoewel ze al dik in de twintig zijn, spreken Joep en Elise elke vijf jaar af op het plein van hun oude basisschool. Om herinneringen op te halen aan hún groep 8: het jaar waarin ze met de hele klas op kamp gingen, de Citotoets moesten doen en heftige ruzies keihard werden uitgevochten. En het jaar van het spannendste voetbaltoernooi ooit. Maar vooral het jaar waarin hun klasgenootje Akkie ernstig ziek werd. Achtste-groepers huilen niet gaat over het vieren van de herinnering. Over gedeelde hoogte- en dieptepunten. Over alles wat je nooit meer wilt vergeten. Voorstelling in samenwerking met de bibliotheek Leidschendam-Voorburg in het kader vande Kinderboekenweek.

vrij. 8 okt. cabaret: De Jeffrey Spalburg met 'Spiekerboks' (try-out) aanvang: 20.30 uur; toegang: E 13,00 / met korting E 11,50 Jeffrey Spalburg is terug. Na het succes van zijn eerste voorstelling 'Brommers Kiek'n' speelt hij nu 'Spiekerboks'. Zijn nieuwe cabaretsolo gaat over over spijkerbroeken en subwoofers, høken en hiphop, maar vooral over vrouwen, vrouwen en vrouwen. Zelf zegt hij hierover: 'We leven in een vrouwenwereld. Iedereen wil aandacht, aandacht, aandacht. Over en altijd. En ik? Ik wil gewoon rust.' In november 2008 ging Jeffrey Spalburg's eerste avondvullende cabaretsolo 'Brommers kiek'n' in première. Publiek en pers in het hele land waren unaniem enthousiast over zijn verhaal over zijn jeugd in Twente en zijn leven van nu in de grote stad. In het nieuwe programma 'Spiekerboks' meer humoristische verhalen gebracht door een zeer kleurrijke verschijning op het toneel.

za. 09 okt.: wereldmuziek: Compañía La Serrana met Flamencoworkshop 4-12 jr aanvang: 15:00 uur; toegang: E 7,50 workshop, E 5,00 kind / E 10,00 volwassenen La Serrana is een flamencodanseres die sinds 1999 in Sevilla woont, maar in Nederland opgroeide. Ze heeft veel ervaring in het werken met kinderen. In deze anderhalf uur durende interactieve voorstelling annex workshop, voor kinderen tussen 4 en 12 jaar, geeft La Serrana uitleg over de flamenco en de verschillende facetten daarvan.Vóór de pauze gaan de kinderen van de workshop op het podium aan de slag onder leiding van la Serrana (en toeziend oog van het publiek). De zigeunerzanger en gitarist vinden het ook een feestje om met kinderen aan de slag te kunnen, want dat zijn ze gewoon van thuis zo gewend. De voorstelling is een afspiegeling van de originele avondvoorstelling. Het belooft een ontspannen, maar authentieke gebeurtenis te worden, uniek in Nederland.

za. 09 okt.: wereldmuziek: Compañía La Serrana met La Bandera Flamenca: muziek en spectaculaire dans aanvang: 20.30 uur; toegang: E20,00 / met korting E 18,50 La Serrana, Libanese van origine, woont in Sevilla en is inmiddels een zeer gewaardeerde flamencodanseres, die optreedt in thuisland Spanje, andere Europese landen en in de Verenigde Staten. Zij maakt deel uit van de jonge garde die de flamencotraditie hoog houdt en altijd op zoek is naar de essentie van deze prachtige, aardse kunst. Voor deze jonge mensen, allang niet meer alleen van Spaanse komaf, is de flamenco als de vlag die inwoners van een land hun identiteit verleent. Deze vlag, de 'bandera flamenca', verbindt al diegenen op de wereld die de flamenco een warm hart toedragen. Compañía La Serrana met La Serrana, dans; Antonio Molina Redondo "El Choro", gastdanser; Gabriel de la Tomasa, zang; Mara Rey, zang; Luís Amador, gitaar.

zo. 10 okt.: klassiek op de zondagmiddag: Lisa Jacobs, viool en Ksenia Kouzmenko, piano

aanvang: 14.00 uur; toegang: E 17,50/tot 10 jaar gratis/tot 18jr E10 Op 17-jarige leeftijd maakte Lisa Jacobs haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Riccardo Chailly. Sindsdien speelde zij meerdere malen in alle grote concertzalen van Nederland en over de hele wereld. Zij speelde in kamermuziekverband op festivals en als soliste met vele orkesten, waarbij zij steevast door zowel het publiek als de pers juichend werd ontvangen. Zo concerteerde zij in Wenen (live voor radio Wien), Praag, Duitsland, Slovenië, Portugal, Zwitserland, Liechtenstein, Rusland, Frankrijk, Litouwen, Mexico, Oekraïne, de Verenigde Arabische Emiraten en Italië. Lisa speelde met vele grote orkesten zoals het Residentie Orkest, het Jeugd Orkest Nederland, Amsterdam Sinfonietta, het Amsterdam Symphony Orchestra, het Orchestra Sinfonica Abruzzese, the Lithuanian State Symphony Orchestra, het Staatsorkest van de Oekraïne en the Lithuanian Chamber Orchestra.

di. 12 okt.: lunchconcert: Strijkorkest "De Haagse Beek"

aanvang: 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee) "De Haagse Beek" is een jong strijkorkest, opgericht in de herfst van 2009. Het bestaat uit ongeveer 20 strijkers, deels met een beroepsachtergrond, deels gevorderde amateurs, uit de regio Den Haag, Delft, Rotterdam en Leiden. Hun doel is om het prachtige repertoire voor strijkorkest aan een breed publiek ten gehore te brengen en ook nieuw publiek voor klassieke muziek enthousiast te maken. De naam 'Haagse Beek' hangt samen met de doelstelling van het orkest. De Haagse Beek is het riviertje, dat eigenwijs in de Hofstad hier en daar ondergronds loopt en dan plots naar boven komt op de mooiste locaties, zoals het Vredespaleis en de Hofvijver, om de mensen te verfrissen. Dat wil het orkest ook!

"De Haagse Beek" heeft inmiddels optredens verzorgd op verschillende plaatsen in de regio.

di. 12 okt.: Cinema plus+ : ''Motorcycle Diaries'-Walter Salles met o.a. Gael Garcia Bernal en R.de la Serna aanvang: 20.00 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50 In 1952 gaan twee jonge Argentijnen, Alberto Granado, biochemicus en Ernesto Guevara, een 23 jarige student geneeskunde, lijdend aan astma, samen op een motorreis door Zuid-Amerika. Van Buenos Aires naar Venezuela, om daar Alberto's 30e verjaardag te vieren. Ze maken hun reis op een oude Norton 500 motorfiets uit 1939, bijgenaamd "La Poderosa" de Machtige. Gedurende deze reis, van de Argentijnse pampa's via de hoge Andes door de droge Atacama-woestijn en een leprakolonie in het Peruviaanse Amazonebekken komen zij in aanraking met arbeiders, armen, zieken, onderdrukten en andere leden van de lagere klassen. Dit verandert voor beiden de wijze waarop zij als bevoorrechte leden van de hogere klasse aankijken tegen het leven.

do. 14 okt.: big band: Ack van Rooyen en de West Coast Big Band aanvang: 21.00 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 Ack van Rooyen kwam, samen met zijn broer Jerry j al vroeg in aanraking met de muziekstijl die hun leven zou beheersen; Be-Bop. Vanaf dat moment is Ack van Rooyen muzikaal zeer veelzijdig bezig; niet alleen tourt hij door Europa met zijn jazzband, hij maakte deel uit van tal van orkesten en speelde met grootheden als Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans, Kenny Clarke, Nils Henning Orsted Petersen. De West Coast Big Band is vaste bewoner van Theater de Tobbe en repeteert daar elke maandagavond onder leiding van trompettist Kurt Weiss. Het is een hecht jazzorkest dat bestaat uit amateur musici en professionals met allen een bijzondere liefde voor bigband muziek. Tweemaal per jaar geeft dit orkest een concert in de zaal, die zij als hun thuisbasis zien.

za. 16 okt. theaterlied: Marijke Boon met 'Boon's Best' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 'Boon's Best' heet het nieuwe theaterprogramma van Marijke. Zo kennen we haar weer, de lange slungelvrouw met haar rode accordeon. 'Als een standbeeld zonder sokkel' schreef De Volkskrant ooit. Boon gaat basic, met naast haar Michel Lamers op saxofoon en klarinet. Vijfentwintig jaar geleden verraste Marijke Boon het publiek met haar droge humor en schijnbaar zo simpele liedjes en gedichten. In 'Boon's Best' laat ze zien dat haar 'klassiekers' nog steeds actueel zijn, en dat de nieuwe er niet om liegen. Van de eeuwige liefde tot afbreekbaar plastic, alles wordt onder de loep gelegd en vakkundig betast, besnuffeld en bezongen. Na een relatief rustige periode is het weer tijd om los te gaan: achter de microfoon en zingen jij, Boon! Want Boon is Best! in deze muzikale kleinkunstvoorstelling.

zo. 17 okt.: jeugdvoorstelling: 'Toby's Alfabed" Theater de Winter (theater met poppen (4+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 5,00 (volwassenen) Toby ligt in bed en kan niet slapen. Morgen moet hij voor de eerste keer naar school. Daar doen ze rare dingen zoals letters leren. Toby verstopt zich onder zijn dekbed. Maar zijn knuffel Meneer IJsbeer vindt het veel te warm in bed. Hij besluit op reis te gaan naar de Noordpool. Lekker koud! Toby mist zijn knuffel. Zal hij 'm gaan zoeken? Door de zoektocht naar zijn knuffel tuimelt Toby als een Alice in Wonderland in een voor hem onbekende wereld, waarin hij letters leert kennen. Zij helpen hem, hij speelt met hen en gaat ze steeds leuker vinden. Zo verandert zijn angst in uitdaging. Op het toneel valt Toby's bed uit elkaar. Van de onderdelen bouwt hij een nieuw bed: een alfabed! Na deze voorstelling is er een workshop.

ma. 18 okt.: jeugdvoorstelling: 'Kippenbeertje' door Tafel van Vijf (toneel 5+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 5,00 (kinderen) / E 5,00 (volwassenen) Hannie en Annie zijn twee kippen die gevangen zitten in een kippenboerderij, waar ze de hele dag moeten eten. Gelukkig is Annie dol op eten. Maar Hannie niet. Zij wil niet eten, zij wil ontsnappen. Alleen niet zonder Annie. Dan ontmoet Hannie een nieuwe kip: Benny. Alles aan Benny is anders. Interessant, vindt Hannie. Vreemd en on-kips, vindt Annie. Want is het wel een zij? Of is zij een hij? Zijn dat wel vleugels? Legt hij wel een ei? Langzaam rijst bij iedereen, ook bij Benny zelf, de vraag of deze kip wel een kip is. En als het geen kip is, wat is het dan wel? Met de hulp van de kippen ontdekt Benny wat en wie hij is en waar hij vandaan komt. Lukt het de kippen en Benny om elkaar te helpen met ontsnappen en terug te keren naar zijn moeder? Na deze voorstelling is er een workshop.

di. 19 okt.: Cinema plus+ : 'Bonneville'-Christopher Rowley met o.a. Jessica Lange en Kathy Bates aanvang: 20.00 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50 Na twintig jaar huwelijk verliest Arvilla op tragische wijze haar man Joe. Haar stiefdochter Francine dwingt haar, om geheel tegen de wens van Joe in, de urn met daarin de stoffelijke resten, in Santa Barbara bij te zetten. Samen met haar twee beste vriendinnen en de urn, vertrekt Arvilla in haar auto, een Vintage'66 Bonneville Convertible vanuit Pocatello, Idaho, naar Santa Barbara, Californië. De beide vriendinnen krijgen de schok van hun leven als Arvilla het vliegveld voorbij rijdt en kiest voor een tocht met de auto door het Amerikaanse westen. Gedurende hun omweg langs plaatsen als Bryce Canyon en Las Vegas merken de vrouwen dat Arvilla iets onverwachts van plan is. Iets dat ze hun leven lang niet zullen vergeten. Met schitterende beelden van het Amerikaanse westen.

za. 23 okt. cabaret: Jetty Mathurin met 'Jetty jubileert met liefde en overvloed!' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 Feest mee met Jetty Mathurin! Ze strooit met onthullingen en bouwt een feestje met haar publiek. In een mum van tijd is er in de zaal het gevoel van een intieme huiskamer, met Jetty zelf in de meest comfortabele praatstoel. Mathurin schenkt warme verhalen in en schotelt heerlijke anekdotes voor. Het wordt allemaal even gastvrij opgediend en het smaakt steevast naar meer. We worden door overvloed omringd en omarmd. Waar je ook kijkt. Wat je ook voelt, aanraakt, proeft, ruikt, hoort en ziet, overal is overvloed. En overal is liefde. Liefde voor het leven. Liefde moet je delen. Het leven moet je vieren. Jetty jubileert! 'Jetty Mathurin is sinds zij in 1985 startte met het maken van cabaretvoorstellingen uitgegroeid tot de diva van het geëngageerde cabaret', aldus De Volkskrant.

di. 26 okt.: lunchconcert: Jaap Eilander pianorecital aanvang: 12.30 uur; toegang: E 3,00 (inclusief koffie/thee) De pianist Jaap Eilander, in 2001 winnaar van de 1e prijs van het regionale Petrov Concours in Nijkerk, studeerde aan het ArtEZ-Conservato-rium in Enschede bij Mikhail Markov. Deze studie rondde hij in 2009 succesvol af. Hij vervolgt momenteel zijn studie bij Marietta Petkova. Jaap geeft regelmatig concerten, als solist en als begeleider van koren en zangers. Hij trad o.m. op in het Concertgebouw en op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Samen met zijn vader, organist Peter Eilander, vormt hij een duo op orgel en piano en piano quatre mains. In 2008 hebben ze als duo een cd opgenomen. In datzelfde jaar werkte Jaap mee aan de opening van het Nationaal Muziekkwartier in Enschede die koningin Beatrix verrichte. Jaap is ook pianodocent, o.m. aan de muziekschool in Hengelo.

di. 26 okt.: Cinema plus+ : ''Little Miss Sunshine'-Jonathan Dayton Met o.a. Alan Larkin en Abigail Breslin.
aanvang: 20.00 uur; toegang: E 10,00 / met korting E 8,50 De film biedt een kijkje in het turbulente leven van de familie Hoover. Broer Frank heeft getracht zelfmoord te plegen. Zoon Dwayne heeft al negen maanden niet gesproken en wil pas weer spreken als hij wordt aangenomen als straaljagerpiloot. Inwonende schoonvader Richard is uit het bejaardenhuis gezet wegens heroïne gebruik. Moeder Sheryl is de enige die brood op de plank brengt. De optimistische noot van de familie is het kleine meisje Olive, de dikbebrilde, mollige dochter die dolgraag mee wil doen aan de missverkiezing voor kinderen om 'Little Miss Sunshine" te worden. De film volgt de dag dat de familie met een oud Volkswagen busje het halve land afreist om op tijd bij de miss-verkiezing te komen. Onderweg werpt de ene na de andere hindernis zich op.

vrij. 29 okt. wereldmuziek: CEUMAR en het Mike del Ferro Trio met Braziliaanse muziek en jazz aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 De in Nederland wonende Braziliaanse zangeres Ceumar groeide op met de Música Popular Brasileira van grootheden als Chico Buarque en Caetano Veloso, waarin invloeden uit de jazz en soul samensmelten met de meer traditionele samba-stijl. Ook de muziek van haar geboortestaat Minas Gerais - met name die van Milton Nascimento - was vormend voor de eigen stijl die Ceumar ontwikkelde. Sinds 2006 treedt ze regelmatig op met het Mike del Ferro Trio. Het geluid van Ceumars heldere, verfijnde stem en gitaarspel gaat zeer natuurlijk samen met de sound van het trio: Del Ferro's open pianospel, de Braziliaanse swing en stuwende funky drive van drummer Olaf Keus en bassist Frans van der Hoeven als ondergrond; ze vormen gevieren inderdaad een perfecte mix.

za. 30 okt. theaterlied: Nina de la Croix met 'Alles kan kapot' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 15,00 / met korting E 13,50 Nina zingt op haar elfde samen met Michael Jackson in De Kuip. Beau van Erven Dorens vraagt zich af uit welke doos ze het allemaal haalt. Herman van Veen wil juist háár mee in zijn zomertournee. Nina de la Croix dendert als een olifant in een porseleinkast door het leven. Maar hoe breekbaar is zijzelf? Met haar prachtige teksten, haar krachtige stem en haar innemende uitstraling neemt ze je mee in haar eigen wereld. Ze is een innemende persoonlijkheid die onverwacht fel om zich heen kan slaan. 'Alles kan kapot' golft prettig op en neer tussen platte humor en wat serieuzere overpeinzingen. Nina de la Croix is een van de meest opmerkelijke, aanstormende talenten, 'een debutante die je in de gaten moet houden'. Dus wat let u, ze komt persoonlijk naar De Tobbe!

zo. 31 okt.: jeugdvoorstelling: 'Titus" door Ila van der Pouw (theater met poppen 7+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 6,00 (kinderen) / E 8,00 (volwassenen) Je vader zal maar één van de beroemdste schilders van zijn tijd zijn. En dan raakt hij uit de mode; de verkoop loopt terug, schuldeisers willen geld zien en je vader verschuilt zich diep achter zijn schildersezel. Ondertussen is je opvoeding overgelaten aan alweer je twééde stiefmoeder. Wat is dat voor een opgroeiende puber van 13 jaar? Het begin van een leven voor galg en rad? Niet als jouw naam Titus van Rijn is, de eigenwijze, slimme, levenslustige zoon van Rembrandt. Zijn vader vindt dat Titus een man in zijn hoofd, maar nog een kind in zijn hart is. En Rembrandt kan het weten, hij heeft een scherp oog voor mensen. 'Titus' is een voorstelling over opgroeien in de schaduw van roem. Je eigen weg vinden en er trouw aan blijven. Over kunst en uiteindelijk over de kunst van het leven.