Gemeente Maastricht

Invoering nieuwe Omgevingsvergunning per 1 oktober

De gemeente Maastricht start op 1 oktober met de Wabo: Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Dit betekent dat de vele vergunningen die momenteel nog nodig zijn voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu vanaf die dag vervangen worden door één, geïntegreerde vergunning.
De invoering van deze Omgevingsvergunning leidt tot:


* minder administratieve lasten voor burgers en bedrijven
* betere dienstverlening door de gemeente

* kortere procedures

* voorkomen van tegenstrijdige voorschriften

Termijnen
Burgers die hun huis verbouwen of bedrijven die een pand uitbreiden worden in de huidige situatie met tal van vergunningen en procedures geconfronteerd en moeten zich daarvoor melden bij verschillende overheidsdiensten of gemeentelijke afdelingen. Bijvoorbeeld voor een ontheffing van het bestemmingsplan, een vergunning voor het kappen van bomen, bouwvoorschriften, milieuvergunning
et cetera. Dat kost niet alleen veel tijd, geld en energie, maar kan ook leiden tot misverstanden, vertragingen en irritaties.

De nieuwe Omgevingsvergunning maakt daar een einde aan. Bij een (ver)bouwplan of project dat uit verschillende activiteiten bestaat kan vanaf 1 oktober volstaan worden met één integraal aanvraagformulier. Dit kan digitaal of op papier. De gemeente handelt de hele procedure en alle voorschriften in één keer af. Bij goedkeuring komt alles in één vergunning te staan. In het geval van bezwaar of beroep, hoeft er maar één procedure gevolgd te worden. Er is bovendien maar één controlerende instantie verantwoordelijk voor het toezicht.
De beslistermijn voor het merendeel van de omgevingsvergunningen wordt verkort van 12 naar 8 weken. Voor bepaalde aanvragen, bijvoorbeeld voor een monument of met milieuaspecten, geldt een wettelijke termijn van zes maanden. Dan is er namelijk extra onderzoek of overleg nodig. Iedere aanvrager ontvangt binnen 10 werkdagen een bericht van behandeling waarin duidelijk wordt aangegeven wie het vaste aanspreekpunt binnen de gemeente is, of de ingediende aanvraag compleet is en wat de beslistermijn is ( 8 weken of 6 maanden).

Nieuw is ook dat vanaf 1 oktober de vergunning digitaal aangevraagd kan worden en dat de aanvrager de status van de digitale vergunningaanvraag via internet kan volgen. Maar het blijft ook mogelijk om het persoonlijk bij het GemeenteLoket te regelen.

Positief
De Omgevingsvergunning wordt landelijk ingevoerd onder regie van het ministerie van VROM. De invoering is het afgelopen jaar enkele malen uitgesteld, omdat het een complex proces betreft waarbij meerdere overheidsdiensten op diverse niveaus betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld de gemeentelijke bouwinspectie, de provinciale milieudienst en de Rijksmonumentendienst. De gemeente Maastricht heeft inmiddels de werkprocessen volledig aangepast volgens de richtlijnen van de nieuwe wetgeving. Het college ziet de invoering daarom met vertrouwen tegemoet.

Website
Om de invoering zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft de gemeente Maastricht een speciale pagina geopend op de website: www.maastricht.nl/omgevingsvergunning. De aanvraagformulieren voor een vergunning zijn hier te downloaden.