Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Stadsdeel Oost overweegt vastgoed muziekmakerscentrum van Orfeos Studio te kopen
Gemeenschappelijke eerste doel: continuïteit van muziekmakerscentrum muzyQ garanderen.
Sinds 1999 is samen met het (toenmalige) Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer gewerkt aan de realisering van het eerste multi-facilitaire centrum voor de muziekbranche ter wereld in het (eveneens toenmalige) Polderweggebied. Op deze locatie moest na grootschalige sanering en herontwikkeling het nieuwe stadshart van Amsterdam Oost ontstaan. Na jaren onderzoek en voorbereiding, verzocht het Stadsdeel de initiatiefnemers (Stichting Orfeos Studio) om de ontwikkeling en bouw van het muziekmakers-centrum ter hand te nemen omdat het van de meerwaarde van deze functie voor het toekomstige gebied overtuigd was geraakt. Om het project mogelijk te maken, was het noodzakelijk om een garantie op de financiering van het te realiseren vastgoed te verkrijgen. Na intensief overleg en een weloverwogen besluit-vormingstraject, besloten zowel het stadsdeel, als de gemeente deze garantstelling af te geven.
Drie jaar ontwikkelen en ontwerpen later, kon de bouw van het complex in september 2007 starten. Ten tijde van het tot stand komen van de financieringsconstructie, was er nog geen enkel vermoeden dat er een internationale crisis zou uitbreken. Deze kredietcrisis leidde ertoe dat pas veel later dan voorzien, rond de oplevering van het gebouw, een veel geringere financiering beschikbaar kwam dan nodig was voor de inrichting, organisatieopbouw en aanloopkosten. Tengevolge van diezelfde crisis viel de ontwikkeling van de rest van het inmiddels tot Oostpoort omgedoopte gebied volledig stil. Bij de opening was het nieuwe muziekmakerscentrum schier onvindbaar en zeer slecht te bereiken.
Het muziekmakerscentrum is thans een jaar operationeel en een groot aantal muziekmakers van zeer verschillende pluimage vinden er wat ze zoeken: Holland Sinfonia, Candy Dulfer, Jacqueline Govaert, Louis Andriessen, Diggy Dex, Wende Snijders, Asko/Schönberg Ensemble, The Flexican, Roel van Velzen, Nederlands Philharmonisch Orkest, Giovanca, Tjeerd Bomhof, Lunapark, Leo Blokhuis, Liza Ferschtman, The Opposites, Cappella Amsterdam, Moke, Trijntje Oosterhuis, Eric Vaarzon Morel, Hind, Combattimento Consort, Caro Emerald, Nederlands Blazers Ensemble, Tjeerd Oosterhuis, De Dijk, Knalpot, Reinbert de Leeuw, DJ Waxfiend, Eric Vloeimans, Lisa Loïs, Eddy Veldman, Calefax, Frafrasound, Maarten van Roozendaal, Bob Fosko, Benjamin Herman, Wouter Hamel, Jenny Lane, Slagwerk Den Haag, Youri Honing, Ives Ensemble, Orkater en veel andere professionals en amateurs. Voorst hebben zich intussen een 20-tal uiteenlopende creatieve ondernemingen in het gebouw gevestigd en vinden er regelmatig evenementen en presentaties plaats in de 2 zalen en het café. Ook wordt intensief samengewerkt met educatieve instellingen en andere maatschappelijke organisaties.
Ondanks de zeer gestage groei dekken momenteel de inkomsten de kosten nog niet. Daarom wordt naarstig naar manieren gezocht om het muziekmakerscentrum ook op termijn levensvatbaar te maken. Daarvoor lijkt het wenselijk het vastgoed te herfinancieren of van eigenaar te laten veranderen. De huidige situatie wordt met name veroorzaakt door de tragere start dan voorzien tengevolge van de crisis. Het Stadsdeel, dat garant staat voor de continuïteit van de vastgoed-exploitatie, ziet aankoop van het pand als de meest haalbare optie om haar risico's te minimaliseren en heeft hierover op 30 september een principebesluit genomen. Orfeos Studio heeft altijd beoogd het muziekmakerscentrum te realiseren en exploiteren zonder gemeenschapgeld. Dat blijft de doelstelling en daarom is het streven het pand terug te kopen zodra dat mogelijk is. Opnieuw wordt in goed overleg getracht de meest verstandige beslissingen te nemen. De gemeenschappelijke doelstelling is en blijft de huidige functie te behouden opdat de muziekbranche hier in al haar facetten baat bij blijft hebben. Gelukkig is de bouw in Oostpoort nu weer hervat.