Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Hoogste punt bereikt op De Punt

24 september 2010

Waterbedrijf Groningen is in 2009 gestart met de renovatie van één van de oudste drinkwater-productielocaties in Nederland: pompstation De Punt in Glimmen. Deze productielocatie wordt omgebouwd tot een modern en milieuvriendelijk pompstation. Dit gebeurt deels door renovatie en deels nieuwbouw. De nieuwbouw heeft gisteren, 23 september, het hoogste punt bereikt. Verwacht wordt dat het totale renovatie/nieuwbouwproject op De Punt medio 2012 wordt afgerond.

Inzet voor duurzaamheid
Om natuur en milieu te sparen wordt hier voortaan veel minder grondwater opgepompt, en juist meer oppervlaktewater uit de Drentsche Aa gebruikt. Minder grondwater ontrekken zal een positief effect hebben op de bijzondere natuur in het gebied van de Drentsche Aa. Weliswaar vereist het gebruik van oppervlaktewater meer zuiveringsstappen, toch vinden we het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om voor deze oplossing te kiezen.

Om die reden wordt de oppervlaktewaterzuivering op het pompstation De Punt volledig vervangen en gemoderniseerd. Verder worden de energievoorziening en het hogedrukpompstation vernieuwd, wordt de reinwaterberging uitgebreid en wordt de grondwaterzuivering daar waar nodig gerenoveerd.

Leveringszekerheid
Er staan straks als het ware twee waterfabrieken naast elkaar; een grondwaterzuivering en een oppervlaktewaterzuivering. Dit zogeheten tweestratenconcept komt de leveringszekerheid ten goede. Elke `productiestraat' krijgt een gelijke capaciteit, met elk een eigen elektrische voeding en noodstroomvoorziening. Zodat bij uitval van één productiestraat dit geen gevolgen heeft voor de andere straat en de leveringszekerheid gewaarborgd blijft.

Om diezelfde reden is productielocatie De Punt sinds zomer 2009 ook gekoppeld aan het pompstation Annen van Waterleiding Maatschappij Drenthe. De netten van beide bedrijven zijn op meerdere plaatsen gekoppeld zodat er een gebalanceerde uitwisseling van drinkwater kan plaatsvinden. Deze aanpak is onderdeel van het gezamenlijke lange termijn watervoorzieningplan voor de provincies Groningen en Drenthe. Het zijn allemaal inspanningen waarmee we onze leveringszekerheid veiligstellen. Voor nu en in de toekomst.