Ingezonden persbericht


STICHTING FOOD MICRO & INNOVATION

Symposium

Nieuwe ontwikkelingen in de voedselveiligheid


. Extended Spectrum Bèta-Lactamase (ESBL) producerende E.coli in vleeskuikens: laatste stand van wetenschap en praktijk


. Nieuwe gebreken in voedingsmiddelen als gevolg van klimaatveranderingen, mondiale sourcing van producten en nieuwe procescontaminanten


. Nieuwe Europese richtlijn Gewasbeschermingsmiddelen en Residuen op verse levensmiddelen


. Food Safety Objectives goedgekeurd door de Codex Alimentarius: een nieuwe uitdaging voor de industrie!


. Het belang van Contamination Control in productiebedrijven


. Beheersing van de microbiologische houdbaarheid met voorspellende modellen in de praktijk


. Kosten- batenanalyse van terughaalacties

Vrijdag 1 oktober 2010
Hotel De Biltsche Hoek, De Bilt

www.foodmicro.nl

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door:

Programma:

09.00
Ontvangst en registratie

09.50 - 10.00
Visie op nieuwe ontwikkelingen in de voedselveiligheid Opening door dagvoorzitter: Servé Notermans, Stichting Food Micro & Innovation
- mondiale vraag naar voedsel, internationale handel en consumptie van hoogwaardige voedingsmiddelen zoals vlees en verse producten
- nieuwe risicofactoren door verhoogde consumptie 'high-value foods'

10.00 - 10.30
Food Safety Objectives goedgekeurd door de Codex Alimentarius: uitdaging voor de industrie om vooraan te staan
Marcel Zwietering, Wageningen Universiteit

- het FSO-concept maakt voedselveiligheidsbeheersing volwassen
- het verschil tussen FSO's en microbiologische criteria
- het FSO-concept is geen panacee, maar helpt om de voedselveiligheid gestructureerd en kwantificeerbaar te verbeteren

10.30 - 11.00
Nieuwe gebreken in voedingsmiddelen als gevolg van klimaatveranderingen, mondiale sourcing van producten en nieuwe procescontaminanten Robert van Gorcom, RIKILT - Wageningen UR

- opkomende risico's als gevolg van klimaatveranderingen
- nieuwe procescontaminanten

- mondiale sourcing van producten

- hoe krijg je ze vroegtijdig in beeld

11.00 - 11.30
Koffiepauze

11.30 - 12.00
Nieuwe Europese richtlijn Gewasbeschermingsmiddelen en Residuen op verse levensmiddelen Hans Jeuring, VWA

- de (nieuwe) Europese wetgeving

- toxicologie en residuen van bestrijdingsmiddelen
- het nieuw toezichtbeleid van de VWA

- openbaarheid van controlegegevens

12.00 - 12.30
Beheersing van de microbiologische houdbaarheid met voorspellende modellen in de praktijk Arjan van Asselt, NIZO food research

- voorspellende modellen: pro's en contra's
- interactie "groeimodel" met andere procesmodellen (platformbenadering)
- toepassing in de praktijk - waar en hoeveel? 13.00 - 14.00
Lunchpauze en presentatie sponsors

14.00 - 14.30
Extended Spectrum Bèta-Lactamase (ESBL) producerende E.coli in vleeskuikens: de visie van wetenschappers Dik Mevius, WUR

- het gebruik van antibiotica

- welke rol spelen desinfectantia

- wat zijn de oplossingen

14.30 - 15.00
Extended Spectrum Bèta-Lactamase (ESBL) producerende E.coli in vleeskuikens: de visie van producenten van vleeskuikens Spreker nog nader vast te stellen

- ESBL's in de productiefase van slachtkuikens
- ESBL's en voedselveiligheid

- het correct gebruik van antibiotica in de pluimveesector

15.00 - 15.30
Koffiepauze

15.30 - 16.00
Het belang van een goede Contamination Control in productiebedrijven Frans Saurwalt, Vereniging Contamination Control Nederland
- goede analyse is het halve werk

- waar moet je opletten

- ontwerp, bouw en onderhoud

- voorbeelden uit de praktijk

16.00 - 16.30
Hoe ga je om met terughaalacties
Annet Velthuis, Wageningen Universiteit

- kosten-batenanalyse van terughaalacties

- checklist

- voorbeelden uit de praktijk

16.30
Afsluiting en borrel

Nieuwe ontwikkelingen in voedselveiligheid

Voedselveiligheid is misschien wel de belangrijkste factor bij de productie van levens-middelen. Mede dankzij nieuwe EU wet- en regelgeving worden continue verbeteringen doorgevoerd. Ook de wetenschap draagt bij aan de voedselveiligheid, bijvoorbeeld met de recente ontwikkeling van eenvoudige voorspellende modellen waarmee de groei van micro-organismen wordt bepaald. Dit is voor producenten van groot belang. Maar om verder te komen, zijn ook de creativiteit en durf van de ondernemers zelf nodig. Belangrijke problemen zijn onder andere de toegenomen wereldwijde vraag voor levensmiddelen, de internationale handel en de toenemende consumptie van 'high-value foods' zoals vlees, pluimveevlees en verse groenten. Kwaliteit en gezondheid van voedsel blijft belangrijk en preventieve maatregelen zijn noodzakelijk. Dit symposium geeft inzicht in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid met sprekers vanuit de regelgeving, de industrie en de wetenschap. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. 'Food Safety Objectives', de ontwikkeling van voorspellende modellen, de nieuwe EU richtlijn voor gewasbeschermingsmiddelen en residuen, praktijkvoorbeelden en nieuwe inzichten met betrekking tot hygiënische maatregelen.

Doelgroepen:

Het symposium is bedoeld voor functionarissen in de voedingsmiddelenindustrie, zoals ondernemers, medewerkers kwaliteitszorg, risicomanagers, regulatory affairs managers, levensmiddelentechnologen, proces- en plantmanagers en hoger management. Tevens is het symposium interessant voor beleidsmedewerkers, toezichthouders, onderzoekers, docenten en alle anderen die zich richten op veiligheid, duurzaamheid, innovatie en gezondheidsaspecten van voeding.

Deelname-informatie
De deelnamekosten bedragen E 325 p.p. inclusief lunch. Tevens ontvangen de deelnemers de proceedings van het symposium en de CD-rom Dossier Voedselveiligheid 5e editie (auteur Dr. S. Notermans). Bij aanmelding vóór 1 september 2010 geldt een korting van E 50 p.p.

Plaats
Het symposium wordt gehouden in Hotel De Biltsche Hoek, De Holle Bilt 1, 3732 HM, De Bilt, Tel. +31 (0)30 220 58 11, http://microsite.biltschehoek.valk.com/home.aspx.

Inschrijving
Middels onderstaand inschrijvingsformulier. Dit formulier is ook te downloaden van www.foodmicro.nl.

Annuleringsvoorwaarden
Tot 14 dagen voor de aanvang van het symposium kan uitsluitend schriftelijk worden geannuleerd. Bij annulering binnen 14 dagen voor aanvang van het symposium is het volledige bedrag verschuldigd. Het is uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger te laten deelnemen.