Politie Brabant-Noord

Resultaten District Meierij 2009

's-Hertogenbosch, 03-09-2010

De inwoners van het district Meierij (de gemeenten: 's-Hertogenbosch, Heusden, Sint Michielsgestel, Sint Oedenrode, Schijndel, Boxtel, Haaren en Vught) hebben in 2009 in totaal 23.449 keer aangifte gedaan. Dat is meer dan in 2008 toen er 22.732 keer aangifte werd gedaan.

In 2009 waren er twee grote onderzoeken in het district. Het ging om het zedenonderzoek naar de Bossche zwemleraar. In deze zaak werden een aantal (ouder)bijeenkomsten georganiseerd in Drunen, Vught en 's-Hertogenbosch. Daarnaast was er een dodelijke schietpartij in 's-Hertogenbosch. Beide zaken zijn inmiddels onder de rechter.

Woninginbraken

De aanpak van woninginbraken is een speerpunt voor het korps Brabant-Noord. Elke woninginbraak is er een teveel en daarom is er ook in 2009 districtelijk fors ingezet om deze vorm van criminaliteit te laten afnemen. Voorbeelden daarvan zijn onder meer het project 'Samen tegen Inbrekers' waarmee de politie samen met burgers de strijd aangaat tegen inbrekers en een speciaal rechercheteam dat zich richt op woninginbraken.

In een aantal gemeenten is het aantal woninginbraken fors afgenomen. Dat is bijvoorbeeld in de gemeente Vught gelukt, waar het aantal woninginbraken is afgenomen van 173 in 2008 naar 137 in 2009. Dat is een afname van 20,8%. In Boxtel nam het aantal woninginbraken af met 21,4% en in Schijndel met 15,2 %.

De strijd tegen woninginbrekers blijft echter hard nodig, blijkt uit de cijfers voor het hele district Meierij. In 2008 werd er in totaal 1610 keer ingebroken, terwijl dat cijfer voor 2009 op 1672 ligt.

Auto-inbraken

In het hele district nam het aantal aangiften van auto-inbraken af. Van 3972 in 2008 naar 3305 in 2009. Een afname van 9%.

Een mooi resultaat was er voor de gemeente 's-Hertogenbosch waar het aantal auto-inbraken uit personenauto's voor het eerst in jaren daalde. De integrale aanpak van politie en gemeente heeft zijn vruchten afgeworpen. De projectauto die ingezet wordt in de gemeente is bijvoorbeeld een onderdeel van deze aanpak. Het aantal aangiften daalde van 3057 in 2008 naar 2323 in 2009. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat sinds 2009 de diefstal uit andere voertuigen dan personenauto's apart wordt geregistreerd. In niet-personenauto's werd in de gemeente 's-Hertogenbosch in 2009 in totaal 291 keer ingebroken.

Diefstal fietsen (inclusief brom-snorfietsen)

Het aantal aangiften van diefstal van fietsen (inclusief brom- en snorfietsen) steeg in het district Meierij van 2767 naar 3040. In 's-Hertogenbosch werd er 1956 keer aangifte gedaan in 2008, tegen 2035 keer in 2009. Afgelopen najaar is door de gemeente de aanpak 'fietsenplan' gemaakt in nauwe samenwerking met de politie. Het plan is gericht op preventie. Politie en gemeente pakken samen de (brom/snor)fietsendiefstallen aan. De verwachting is dan ook dat dat in 2010 tot resultaten zal leiden. In alle gemeenten nam het aantal diefstallen van fietsen en brom-snorfietsen toe, behalve in Vught. Daar daalde het van 165 naar 153.

Overlastgevende en criminele jeugdgroepen

In de "Jeugdgroepen Inventarisatie 2009" is in dit district sprake van vijftien hinderlijke jeugdgroepen, vier overlastgevende jeugdgroepen en drie criminele jeugdgroepen. De meeste problematische jeugdgroepen bevinden zich in 's-Hertogenbosch. Ook de drie criminele groepen zijn hier te vinden. Samen met de ketenpartners wordt ingezet op de aanpak van jeugdoverlast- en criminaliteit. Het aantal meldingen van jeugdoverlast in het hele district nam in 2009 iets af: van 2443 in 2008 naar 2360.

Overval en straatroof

Het aantal overvallen nam in 2009 af in Brabant-Noord. Dat geldt ook voor district Meierij waar in 2008 nog 36 overvallen plaatsvonden werden er 24 overvallen gepleegd in 2009. Een afname van 31,4%. Vooral in 's-Hertogenbosch (van 26 naar 14) en Heusden (van 5 naar 2) nam het aantal overvallen af.

Ook het aantal straatroven is afgenomen met 11% afgenomen in dit district van 82 naar 71.

Geweld

In 2009 werd er één Team Grootschalige Opsporing opgestart in verband met een schietpartij in de nacht van 8 op 9 april in de Egbert Kortenaerstraat in 's-Hertogenbosch. Daarbij werd een 22-jarige Bosschenaar doodgeschoten. Deze zaak is inmiddels onder de rechter.

Het aantal aangiften van mishandeling in Meierij nam iets af van 1001 in 2008 naar 989 in 2009. 's-Hertogenbosch (van 575 naar 589), Heusden (115 naar 117) en Vught (51 naar 65) lieten echter een lichte stijging zien van het aantal aangiften van mishandeling. Ook het aantal bedreigingen in het district nam toe van 655 aangiften naar 753. In 's-Hertogenbosch steeg het aantal aangiften van 387 naar 446. Ook Schijndel (van 30 naar 46) en Sint-Oedenrode (van 16 naar 23) lieten een stijging zien.

Om geweld in het Bossche uitgaansleven tegen te gaan is afgelopen jaarhet convenant Veilig Uitgaan ondertekend door diverse partners (gemeente, openbaar ministerie, BASTA!, horecaondernemers en politie). Daarin is afgesproken om alles te doen om de goede sfeer te behouden en geweld aan te pakken (repressief en preventief). Een van de ingezette middelen hiervoor, is het weekendarrangement dat op 18 september werd geïntroduceerd. Het 'weekendje weg' loopt nu bijna een half jaar en wordt geëvalueerd.

Huiselijk geweld en Tijdelijk huisverbod

Sinds 2009 kunnen verdachten van huiselijk geweld in Brabant-Noord een tijdelijk huisverbod krijgen. In district Meierij werd namens de burgemeester van de betreffende gemeente in totaal 24 keer een huisverbod opgelegd (8x in 's-Hertogenbosch, 8x in Heusden, 3x in Boxtel, 1x in Schijndel, 2x in Sint-Michielsgestel en 2x in Sint-Oedenrode).

De aangiftebereidheid nam fors toe. In 2008 werd in het hele district 397 keer aangifte gedaan tegen 525 keer in 2009.

Veelplegers

Veelplegerscriminaliteit heeft een grote impact op het veiligheidsgevoel van burgers.In district Meierij wonen 512 personen die voorkomen op de veelplegerslijst. Daarvan staan er 313 ingeschreven in de gemeente 's-Hertogenbosch.

Het afgelopen jaar zijn 160 van deze veelplegers één of meer keren aangehouden.

De veelplegersaanpak is uitgegroeid tot een geslaagde en waardevolle ketenaanpak. Elk district in Brabant-Noord had in 2009 een 'Regionale masterlijst veelplegers' waarvoor zij extra aandacht vragen. In het Veiligheidshuis wordt in het 'casusoverleg veelplegers' door de ketenpartners (openbaar ministerie, politie, reclassering Nederland, Novadic-Kentron, jeugdreclassering, Raad voor de Kinderbescherming en anderen) zoveel mogelijk vooraf bepaald wat het plan van aanpak wordt ten aanzien van de veelpleger. Veelplegers met een ruim crimineel verleden worden, ook bij het plegen van een relatief klein delict, strafrechtelijk hard aangepakt. Politie en openbaar ministerie pakken door bij veelplegers. Het afgelopen jaar zijn wederom (zeer actieve) veelplegers veroordeeld tot de ISD-maatregel. Dat is een strafrechterlijke maatregel van (maximaal) twee jaar die specifiek bestemd is voor deze doelgroep.

Vertrouwen in 2010

De politie is op straat aanwezig. Bijvoorbeeld door meer wijkagenten, waarbij het wijkgebied van een wijkagent kleiner wordt, en door de inzet van Service & Intake-medewerkers op de bureaus. Wij verstaan het politievak en weten wat er leeft en speelt op straat en in de wijken. We zetten experts in waar nodig (verkeersspecialisten, sporenonderzoekers, technische recherche, noodhulp, etc.) en investeren in opsporing en informatie om nog meer 'boeven' te vangen en misdrijven te voorkomen. Veiligheid is iets van ons samen, zowel van de politie, gemeentes, maatschappelijke instellingen als van de inwoners van de Meierij. De burger mag een actieve politie verwachten als het gaat om het oplossen van misdrijven en krijgt terugkoppeling over onze activiteiten. We zijn daarin open en transparant en leggen verantwoording af over wat we doen en wat we niet kunnen doen. We spreken echter ook anderen aan op hun gedrag. Ook in 2010 kunnen burgers vertrouwen op een waakzaam en dienstbaar korps.