Wageningen Universiteit en Researchcentrum
1 okt 2010
Nummer: R
Tien procent van de varkens lopen de MRSA-bacterie op in veewagens. In
slachthuizen heeft zestig procent van de varkens de bacterie bij zich.
âZeer verontrustendâ, zegt veterinair onderzoeker Els Broens van
Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.
Broens volgde 117 varkens van de boerderij naar het slachthuis. Ze
controleerde de varkens op MRSA voor en na het transport naar de
slachterij en na de verdoving voor de slacht. Geen van de varkens had
MRSA voor het transport. Daarna testte tien procent MRSA-positief. Na
de verdoving in het abattoir droeg zestig procent van de varkens de
bacterie bij zich. Het onderzoek werd gezamenlijk uitgevoerd door
Wageningen UR, RIVM en de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Wachtruimten
De varkens op transport en in het slachthuis waren niet geïnfecteerd
met MRSA, nuanceert Broens. âDe resistente bacterie zat in hun neus, er
was geen sprake van een infectie.â De veewagens worden na ieder
transport gereinigd. De wachtruimten voor de dieren in de slachthuizen
worden dagelijks gereinigd, maar niet gedurende de dag. Zo kan het ene
koppel varkens de andere besmetten. In besmette vrachtwagens kreeg
twintig procent van de varkens de bacterie onder de leden, in
niet-besmette wagens uiteraard nul.
âDe wachtruimten voor de varkens worden één keer per dag
schoongespoten maar niet dagelijks gedesinfecteerdâ, zegt Broens.
âGedurende de dag krijg je zo een opbouw van mest, bacteriën en
virussen. De varkens brengen een paar uur door in die ruimten, soms
langer. De kans is dan aanwezig dat ze MRSA opdoen. Maar dat de
verspreiding van de MRSA zo snel gaat onder de varkens in de
wachtruimten, is opvallend.â
Resistent
De methicilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA) bacterie is
resistent tegen verschillende soorten antibiotica die ook in de humane
gezondheidszorg worden gebruikt. Mensen en dieren kunnen een infectie
krijgen met MRSA als ze last hebben van een onderliggende ziekte, open
wonden en huidaandoeningen. Bestrijding van die infectie met de
gangbare antibiotica lukt dan vaak niet.
De MRSA-bacterie leidt niet tot voedselinfecties, zoals de salmonella
bacterie. Wel is het risico groot dat transporteurs en
slachthuispersoneel de MRSA-bacterie oploopt. En die mensen kunnen weer
andere mensen besmetten, zegt Broens.
Desinfecteren
Drastische maatregelen in het slachthuis om de MRSA-bacterie terug te
dringen, zoals het desinfecteren van de wachtruimten na elk koppel
varkens, zijn volgens Broens praktisch onuitvoerbaar. âIk vind dat je
het probleem bij de bron moet aanpakken. Op de boerderij.â Op bijna
driekwart van de bedrijven in de varkenssector is de MRSA-bacterie
aanwezig, blijkt uit eerder onderzoek.
Broens, verbonden aan de leerstoelgroep Kwantitatieve veterinaire
epidemiologie, publiceerde het onderzoek deze maand in The Veterinary
Journal. Ze hoopt komend jaar op haar onderzoek te promoveren. | Albert
Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.