Vrije Universiteit Amsterdam
Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
1 oktober 2010
Moslimjongeren lezen vaker een Nederlandse krant dan niet-moslimjongeren
Moslimjongeren zoeken hun informatie in meer en verschillende mediabronnen.
Zij doen dat ook vaker en intensiever dan niet-moslimjongeren in Nederland. Daarnaast hebben zij meer vertrouwen in de Nederlandse regering dan de niet-moslimjongeren en vinden vaker dat er zaken moeten veranderen in Nederland.
Zowel moslimjongeren als niet-moslimjongeren keuren het gebruik van geweld af, al kunnen de moslimjongeren wel iets vaker begrijpen dat iemand terrorist wordt. De moslimjongeren reageren duidelijk op de doorgaans negatieve berichtgeving over hen in de Nederlandse media. Dit zijn enkele resultaten uit een uitgebreid onderzoek van wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam naar het mediagebruik onder moslimjongeren. De resultaten worden vandaag gepresenteerd in de vorm van het boek Jong en multimediaal; mediagebruik en meningsvorming onder jongeren, in het bijzonder moslimjongeren.
De VU-onderzoekers gingen na hoe het mediagebruik van moslimjongeren in Nederland eruit ziet in vergelijking met niet-moslimjongeren en in hoeverre binnen- en buitenlandse media een rol spelen bij hun politieke en maatschappelijke meningsvorming. De resultaten zijn gebaseerd op vragenlijsten van bijna 2400 jongeren (13-26 jaar; ruim 10% moslimjongeren), inhoudsanalyses van duizenden mediaberichten (o.a. uit zeven dagbladen en vier allochtone webfora) en verdiepende interviews met ruim 40 moslimjongeren.
Mediagebruik
De moslimjongeren in Nederland maken globaal gesproken van dezelfde media gebruik als de niet-moslimjongeren, maar vaker en intensiever dan niet-moslimjongeren in Nederland. Zo lezen de moslimjongeren bijna 15% meer van het aanbod aan kranten dan niet-moslimjongeren en bijna 8% meer van het aanbod aan Engelstalige tv-zenders. Per programma geanalyseerd, kijkt 12% meer moslimjongeren naar NOVA en 7% meer naar RTL-nieuws, 24% meer moslimjongeren leest de Metro of Spits, en 10% meer de Volkskrant (zie figuur hieronder). Het volgen van buitenlandse media door de moslimjongeren gaat duidelijk niet ten koste van het gebruik van binnenlandse media.
Mediagebruik en geweld
Over het geheel genomen keuren zowel moslimjongeren als niet-moslimjongeren het gebruik van geweld af. Moslimjongeren verschillen ook niet van niet-moslimjongeren in hun algemeen positieve attitude ten aanzien van de Nederlandse samenleving..
Zo hebben zij bijvoorbeeld meer vertrouwen in de Nederlandse regering.
Het mediagebruik blijkt nauwelijks gerelateerd te zijn aan attitudes betreffende geweld; ook daarin zijn de moslimjongeren in grote lijnen vergelijkbaar met niet-moslimjongeren. Er is een zwak verband tussen het raadplegen van Arabische media en een positieve attitude van geweld, maar dat gaat eveneens samen met het zich achtergesteld voelen. Daarentegen: het lezen van Nederlandse kranten gaat samen met een sterkere afwijzing van geweld.
De moslimjongeren reageren duidelijk op hoe zij in de media worden geportretteerd. Zij volgen de Nederlandse media op de voet, enerzijds om te weten wat er over hèn, moslims wordt gezegd, anderzijds vanuit de behoefte om 'erbij te horen'. Daarnaast informeren zij zich via buitenlandse media om een completer en 'meer waarheidsgetrouw' beeld te verkrijgen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Elly Konijn, Dirk Oegema, Iris Schneider, Bart de Vos, Martijn Krijt en Jacomijne Prins aan de Vrije Universiteit Amsterdam op verzoek van het WODC en de NCTb.