Gemeente Den Haag

Partijen geven eerste reactie op begroting

Gepubliceerd: 01 oktober 2010 Laatste wijziging: 01 oktober 2010

Op donderdag 30 september sprak de raad over de (ontwerp)programmabegroting 2011-2014. Tijdens deze algemene beschouwingen gaf de raad zijn eerste reactie op de begroting die het college aan de raad aanbiedt.

PVV
De Partij voor de Vrijheid maakt zich zorgen om het verkeerscirculatieplan, het gevoel van onveiligheid in de stad en `islamisering'. Voor het vcp diende deze fractie een zwartboek in en een pakket van 17 moties. Deze fractie dient een motie in voor een actieplan veiligheid. Ook vraagt de PVV meer aandacht voor zogenaamde `sekse-apartheid' in de stad en dient een motie in waarin zij het college verzoekt wantoestanden met betrekking tot geslachtsdiscriminatie aan te pakken. Ook wil zij bezuinigen op culturele subsidies en de OZB verlagen. Tot slot sprak deze fractie zich ook uit tegen hoogbouw op Scheveningen. De moties die de fractie indiende, zijn allen verworpen door de raad.
GroenLinks
Deze fractie vraagt meer aandacht voor zorg, duurzaamheid en cultuur en dient daarvoor een tegenbegroting in samen met de Haagse Stadspartij, de Partij voor de Dieren en de Politieke Partij Scheveningen.

PvdA
De PvdA-fractie noemt de jeugdwerkeloosheid als zorgpunt en vraagt het college wanneer het huis van de arbeid wordt geactiveerd. De tekorten op het armoedebeleid moet worden opgelost, volgens deze fractie. Ook cultuur heeft haar aandacht. Deze fractie maakt zich ook zorgen over de bezuinigingen op het gebied van welzijn zorgelijk. Wel is deze fractie blij met de aandacht die de begroting geeft aan onderwijs. Zij wil wel dat de bredebuurtscholen worden ingevoerd. Deze fractie wil ook dat de verschillen tussen de krachtwijken en de andere wijken wordt verkleind. Tot slot vraagt deze fractie naar de klimaatcentrum.

Haagse Stadspartij
De Haagse Stadspartij geeft aan dat de bezuinigingen niet nodig zijn. Volgens deze fractie raken de bezuinigingen juist de kwetsbare groepen in Den Haag. Zij wil meer aandacht voor milieu, duurzaamheid, cultuur en welzijn in de begroting.

SP
De SP-fractie vindt dat er op de verkeerde posten wordt bezuinigd, zoals op het armoedebeleid. Ook is deze fractie minder tevreden over de kosten van grote bouwprojecten in Den Haag, zoals de cultuurforum op het Spuiplein.

VVD
Deze fractie is positief over de ontwikkelingen in Den Haag. Zij is tevreden over de evenementen in Den Haag, de positie van Den Haag als internationale stad van recht en vrede en het stijgende onderwijsniveau. De VVD wil wel meer aandacht voor het achterstandsbeleid. Zij wil zelfredzaamheid bevorderen in de stad, volgens deze fractie. Deze fractie wil ook meer aandacht aan stadsbeheer; een goed onderhouden stad vindt zij belangrijk.

Politieke Partij Scheveningen
Deze fractie vraagt meer aandacht voor het armoedebeleid, ouderen en werkgelegenheid. Zij wil ook dat de derde haven niet wordt gedempt in het kader van bouwprojecten. Zij wil evenmin een onderzoek naar een zeezeilhaven. Zij vraagt het college om meer aandacht voor sociale woningbouw. Zij vraagt het college of zij het toewijzingssysteem van sociale woningen aan te passen, zodat meer Scheveningers op Scheveningen een woning kunnen vinden. Zij vraagt het college de bewoners op Scheveningen ook meer te betrekken bij projecten op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Ook vraagt zij om meer cameratoezicht om het veiligheidsgevoel te vergroten. Ook deze fractie maakt zich zorgen om de geplande bezuinigingen op het gebied van cultuur. De PPS-fractie wil de OZB verlagen. Tot slot vraagt deze cultuur om een verlaging van de WOZ van woningen op Scheveningen.

D66
Deze fractie vraagt meer aandacht voor onderwijs, bredebuurtscholen en taalonderwijs. Ook wil zij een goede verbinding tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Deze fractie wil zich ook hard maken voor Den Haag als studentenstad. Zij is tevreden met de geplande investeringen in duurzaamheid. Zij wil een hogere prioritering van woningen in Den Haag. Deze fractie wil meer aandacht voor cultuur en vraagt of de Koningin kan worden gevraagd om de kandidatuur van Den Haag als culturele hoofdstad 2018 te steunen. D66 is blij met de wijze waarop het college nu inspraak en samenspraak toepast.

Partij voor de Dieren
Deze fractie spreekt zich ook uit tegen de voorgestelde bezuinigingen op het armoedebeleid. Zij wil meer aandacht voor het klimaatbeleid. Zij wil dat parkeertarieven worden verhoogd om vervuiling tegen te gaan. Verder wil zij dat er een `vleesvrije maandag' wordt ingesteld, omdat zij vlees als oorzaak ziet van veel milieuproblemen. Zij pleit ervoor om de hondenbelasting af te schaffen. Zij wil weten wat de werkelijke opbrengsten zijn van hondenbelasting. Zij vraagt ook om een meer diervriendelijk beleid.

Islam Democraten
De fractie Islam Democraten is niet tevreden met de voorgestelde bezuinigingen in de programmabegroting. Zij vraagt aandacht voor welzijnsinstellingen. Zij vraagt meer aandacht voor speelvoorzieningen voor kinderen met een handicap. Deze fractie is ontevreden met de voorgestelde bezuinigingen op het armoedebeleid, ouderenfonds en kinderopvang.

CDA
Deze fractie wil dat het college meer toegang biedt aan bewonersinitiatieven, vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties om mee te beslissen. De CDA-fractie wil meer aandacht voor veiligheid in Den Haag, door onder meer te investeren in stadsbeheer. Zij wil meer aandacht voor veiligheid in de stad voor vrouwen in het bijzonder.

Reactie college
Het college licht toe dat er behalve bezuinigingen ook investeringen worden gedaan, zodat de stad vitaal blijft. Het college wil blijven investeren in onderwijs, duurzaamheid en een goed sociaal vangnet. Het college complimenteert de partijen die een tegenbegroting hebben opgesteld. Over de sekse-discriminatie zegt het college alle vormen van discriminatie serieus aan te willen pakken. Wat cultuur betreft, nodigt het college de raad uit om aanstaande maandag mee te praten in een bijeenkomst over cultureel ondernemerschap om samen met mensen uit het veld te praten over de lijn van het volgende kunstenplan. Het college laat weten dat er de komende vier jaren veel zal worden geïnvesteerd in veiligheid. Een veiligheidsplan is op handen, waardoor de motie hierover overbodig is. Over de inhoud van de begroting wordt in de komende commissievergaderingen gesproken.

Op donderdag 28 oktober spreekt de raad uitgebreid over de programmabegroting en heeft dan de mogelijkheid om door het indienen van moties en amendementen meer aandacht te vragen voor specifieke onderwerpen. Deze vergadering start om 10:00 uur en is live te zien via Mijn Raad.

Een samenvatting van deze vergadering is vanaf maandag 4 oktober 13:30 uur te zien op Den Haag TV en op deze website. De gehele vergadering is terug te zien via Mijn Raad.