Academisch ziekenhuis Maastricht

Reanimatieestafette en burgerinitiatief Publicatiedatum: 28-09-2010 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 28-09-2010

"Leerlingen van middelbare scholen moeten verplicht reanimatie-onderwijs volgen", vindt cardioloog prof.dr. Ton Gorgels van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Hij lanceert daartoe a.s. vrijdag een burgerinitiatief gestart ( www.reanimatieonderwijsverplicht.nl ). 40.000 handtekeningen zijn nodig om dit idee onder de aandacht van de Tweede Kamer te brengen.

Zo'n 300 Nederlanders sterver er elke week aan een acute hartstilstand. Dat hoeft niet als meer mensen kunnen en durven reanimeren. Onder het motto 'Heb hart voor een ander, leer reanimeren!' roept de Reanimatie-estafette Limburg mensen op actie te ondernemen wanneer iemands hart stopt met kloppen. Dit jaar vindt de Reanimatie-estafette plaats op vrijdag 1 oktober a.s. in het Carboon College in Brunssum.

De Maastrichtse cardioloog start het burgerinitiatief namens de Reanimatie-estafette Limburg en ondersteund door de initiatiefnemers van 'Hart voor Limburg', tevens ambassadeurs van de Reanimatie-estafette Limburg, zijnde de volgende Statenleden van de provincie Limburg: Erik Koppe (VVD), Marij Cox (CDA), Mohamed Addarrazi (PvdA), Daan Prevoo (SP) en Paul Wessels (D66).

6 minuten In Nederland krijgen elke week 300 mensen een hartstilstand! Het blijkt dat hulpdiensten vaak niet op tijd (binnen 6 minuten) aanwezig kunnen zijn. Op tijd reanimeren en defibrilleren is daarom van cruciaal belang. Door een goed samenspel van voldoende AED's in de wijken, voldoende vrijwilligers, die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen en een oproep systeem kan het aantal levens dat wordt gered, stijgen van circa 7% tot boven 25%, dus enkele duizenden per jaar die een hartstilstand nu niet overleven.

Speciaal aan de Reanimatie-estafette dit jaar is het internationale karakter ervan. Niet alleen nemen leerlingen uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg deel, maar deze jubileum estafette (de vijfde) ook leerlingen uit de Verrenigde Staten en Canada. Deze laatste zijn afkomstig van het school van de AFNORTH Internationele School, de NAVO basis in Brunssum. De presentatie van de Reanimatie-estafette is dit jaar in handen van de Maastrichtse zanger Huub Adriaens.

Symposium Vanwege het eerste lustrum is er 's middags een Mini-symposium dat wordt georganiseerd door de Provincie Limburg. Daar staan vier onderwerpen op de agenda: 1. Reanimatie-onderwijs in combinatie met e-learning (partner hierin is de Open Universiteit) 2. SMS-alert, het burger noodhulpsysteem dat over de gehele provincie wordt uitgerold en de betekenis daarvan voor het reanimeren 3. Het plaatsen van EAD's in brandweerauto's en het te verwachten effect daarvan op succesvolle reanimaties 4. De resultaten van onderzoek naar de punten 1, 2 en 3.

Tien procent In Limburg heeft zo'n 10 procent van de inwoners een reanimatieopleiding gevolgd. Een veel kleiner aantal heeft die vaardigheden op peil gehouden. Dat betekent dat relatief weinig mensen in Limburg adequaat kunnen ingrijpen als sprake is van een hartstilstand, terwijl dit juist ontzettend belangrijk is. Hartmassage en beademing zijn belangrijke vaardigheden om de tijd te overbruggen tot met een defibrillator het hartritme kan worden hersteld. Als dit succesvol verloopt, kan iemand nog vele jaren in gezondheid doorleven.

Om meer levens te kunnen redden, geeft de Taskforce QRS sinds enkele jaren reanimatieonderwijs op middelbare scholen. Dit project wordt gesteund door Health Foundation Limburg, de organisatie die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Studenten van de Taskforce leren scholieren hoe ze moeten reanimeren en een AED bedienen, en geven hen informatie over een gezonde leefstijl. Om hiervoor draagvlak te creëren, organiseert de Taskforce jaarlijks de Reanimatie-estafette. Deze keer dus op 1 oktober in het Carboon College in Brunssum. In de aula demonstreren leerlingen van 10 scholen uit de Euregio in afwisselende teams van 08.00 tot 18.00 uur op oefenpoppen hun reanimatievaardigheden. Ze krijgen daarbij hulp van professionele hulpverleners en studenten van de Universiteit Maastricht. Ook prominente bestuurders uit het bedrijfsleven en diverse lokale, regionale, landelijke en Euregionale politici doen mee.

Laten testen De Reanimatie-estafette is niet alleen bedoeld voor deelnemers. Iedereen is welkom. Bezoekers mogen mee reanimeren en kunnen er informatie krijgen over reanimatie- en Eerste Hulp opleidingen in de regio. Wie wil, kan zijn of haar gezondheid en conditie laten testen. Voor belangstellenden zijn er colleges over de werking van het hart, een gezonde leefstijl en het burgernoodhulpsysteem. De Regionale Ambulance Voorziening geeft tijdens de Reanimatie-estafette twee demonstraties.

Meer informatie over programma en deelnemers is te vinden op: www.reanimatieestafette.nl Meer informatie over het burgerinitiatief: www.reanimatieonderwijsverplicht.nl