Gemeente Barendrecht

Inspanningen beloond

Regeerakkoord: geen CO2

opslag onder Barendrecht

BARENDRECHT (donderdag 30 september 2010) - De opslag van CO2 onder Barendrecht gaat niet door bij gebrek aan lokaal draagvlak en voordat een vergunning is verleend voor een kerncentrale. Dat blijkt uit het zojuist bekend geworden regeerakkoord van VVD, CDA en PVV. De gemeente ziet daarmee haar inspanningen en die van haar inwoners beloond.

Naast de gemeente maken ook de inwoners - onder andere via de stichting CO2=IsNEE en Veilig Duurzaam Barendrecht zich hard om CO2 opslag onder Barendrecht tegen te gaan. Hoofdargumenten hiervoor zijn de veiligheid van de inwoners, het draagvlak en de economische haalbaarheid.

Enige juiste beslissing

Wethouder Stephanie ter Borg, portefeuillehouder CO2 opslag, is blij met deze visie van het nieuwe kabinet. 'Dit project heeft absoluut geen draagvlak onder onze inwoners. De start was slecht. Het nationaal belang is nooit aangetoond en het is een heel slecht idee om onder een woonwijk te experimenteren. Dit besluit van het nieuwe kabinet geeft rust in Barendrecht: de huidige procedure zoals die nu loopt kan worden gestaakt, want er loopt geen vergunningentraject voor een kerncentrale. En draagvlak onder inwoners, lokaal bestuur en provincie is er nu niet en zal er ook niet komen, dus zal de CO2 opslag hier niet doorgaan.'

Uiteraard is er pas na het CDA-congres van aanstaande zaterdag zekerheid over het nieuwe kabinet. Aanstaande zaterdag vindt het CDA congres plaats waarin het regeer- en gedoogakkoord aan de orde komt. 'Barendrecht blijft bewaken dat de nieuwe regering van VVD, CDA en PVV de CO2 opslag onder Barendrecht definitief stopt,' aldus Ter Borg.