Actuele denkers. Inleidingen in de ideeën van moderne denkers - Lezing


Jean-Luc Marion, Daniel Dennett, Slavoj Zizek en Julia Kristeva

NIJMEGEN, 20100916 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert voor het tweede jaar de reeks Actuele denkers. Inleidingen in de ideeën van intellectuelen van deze tijd. Jean-Luc Marion, Daniel Dennett, Slavoj Zizek en Julia Kristeva zijn de hedendaagse denkers die aan bod komen. De avonden vinden plaats op 30 september, 13 oktober, 21 oktober en 3 november 2010 van 20.00 - 22.00 uur in de Aula Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Wie zijn de grote denkers van deze tijd? Wie zijn de intellectuelen met oorspronkelijke, invloedrijke ideeën over wetenschap, ethiek, levenskunst, politiek of religie? Met een inleiding, filmfragmenten en close reading van een kenmerkend tekstfragment, laten wetenschappers van binnen en buiten de Radboud Universiteit Nijmegen u kennismaken met de opvattingen deze spraakmakende intellectuelen.

Do 30 september 2010: Jean-Luc Marion door dr. Joeri Schrijvers
Jean-Luc Marion is één van de bekendste nu levende Franse filosofen, leerling van Derrida en één van de leidende katholieke denkers van deze tijd. Marion houdt zich onder mee bezig met het werk van Descartes, en geeft een nieuwe kijk op liefde, geven en God. Op 11 oktober 2010 is Jean Luc Marion te gast bij het Soeterbeeck Programma.

Woe 13 oktober 2010: Daniel Dennett door dr. Monica Meijsing
Daniel Dennett is de bekendste filosoof op het gebied van bewustzijn en kunstmatige intelligentie van dit moment. Hij is o.a. bekend door zijn deelname aan de VPRO-series Een schitterend ongeluk en Beagle; in het kielzog van Darwin. Veel mensen vinden Dennetts ideeën over het menselijke bewustzijn en de vrije wil controversieel en provocerend.

Do 21 oktober 2010: Slavoj Zizek door prof.dr. Evert van der Zweerde
`Het denkbeest uit Ljubljana', zo wordt Slavoj Zizek ook wel genoemd vanwege zijn scherpe geest, flamboyante persoonlijkheid en polemische stijl. Zizek bekritiseert vanuit zijn marxistische achtergrond de postmoderne populaire cultuur en het kapitalisme.

Wo 3 november 2010: Julia Kristeva door dr. Marc De Kesel
Julia Kristeva is een Bulgaars-Franse filosoof, linguïst, psychoanalyticus, schrijver en feministe. Zij won in 2004 de prestigieuze Holbergprijs voor uitmuntend wetenschappelijk onderzoek. Volgens Kristeva moeten we via de psychoanalyse terug naar de gevoelde ervaring om te ontsnappen aan een robotiserende samenleving.

Meer informatie op www.ru.nl/sp/actueledenkers





Ingezonden persbericht