D66

donderdag 30 september 2010

Gebroken beloftes in regeerakkoord

D66 is de verkiezingen ingegaan met een helder verhaal: om Nederland klaar te maken voor de toekomst moeten er veel dingen veranderen in het land. Daarom ging D66 met een breed hervormingsprogramma naar de kiezer. Niet iedereen was blij met die boodschap, want wij vragen veel van mensen. Zo verhoogt D66 in haar plannen bijvoorbeeld de AOW-leeftijd met twee maanden per jaar, zodat mensen over twaalf jaar tot hun 67ste werken. Dat vinden we redelijk omdat Nederlanders gemiddeld steeds ouder worden en steeds gezonder zijn.

Ook willen we dat de WW wordt verkort en verhoogd. In de praktijk wordt de WW vaak als een vervroegd pensioen gebruikt. Daarvoor was de regeling nooit bedoeld. D66 wil mensen de kans geven zich beter te scholen, zodat ze op die manier "verzekerd" zijn tegen langdurige werkloosheid. Om maar enkele van onze hervormingen te noemen.

D66 vraagt dus veel van mensen, maar kan daardoor ook ambities waarmaken. D66 kan veel geld vrijmaken voor onderwijs, zodat steeds meer jongeren een steeds hogere opleiding kunnen afmaken. Mensen krijgen bij ons een betere kans op een baan en een eigen huis komt voor meer Nederlanders dan ooit binnen handbereik. Als Democraten vinden wij het belangrijk om met een eerlijke boodschap naar de kiezer te gaan: mooie, maar haalbare ambities gecombineerd met meer eigen verantwoordelijkheid voor mensen en niet wegmoffelen wie betaalt. Onze plannen konden dan ook echt worden waargemaakt.

CDA en VVD deden dit niet. Zo spiegelden mensen in de campagne een grotere daadkracht voor dan realistisch was. Ze beloofden veel, maar maken daar nu weinig van waar. D66 heeft vandaag tien gebroken beloftes verzameld om dit kiezersbedrog aan de kaak te stellen.

De 10 gebroken beloftes van het stagneerakkoord


1. Geen begrotingsevenwicht in 2015

De VVD stelt orde op zaken, maar nu even niet. De VVD en het CDA beloofden fors te bezuinigen en begrotingsevenwicht in 2015 te bereiken. Die belofte is aan bijna 6 miljoen Nederlanders gedaan die het kieskompas of de stemwijzer hebben ingevuld. Vandaag blijkt dat het tekort in 2015 niet 0 is, maar -0,7%: zo'n 4 miljard. De schuldeneconomie van CDA en VVD gaat door.


2. Per saldo bezuiniging op onderwijs

Het kabinet zegt te investeren in onderwijs. Het trekt 1,3 miljard uit voor verschillende maatregelen. Maar tegelijkertijd wordt er 1,4 miljard bezuinigt op het onderwijs. Per saldo bezuinigt het kabinet dus op onderwijs. Dit is in tegenspraak met de uitspraken van Rutte tijdens de persconferentie vandaag en met het VVD-verkiezingsprogramma.


3. Toch lastenverzwaringen

CDA en VVD verzwaren de lasten in met 6,2 miljard. De VVD beloofde tijdens de campagne de lasten te verlichten.


4. Extra agenten betaald door agenten

VVD en CDA willen 2500 extra agenten en 500 animal cops, dat kost 370 miljoen. Maar een groot deel daarvan betalen de agenten zelf. De bezuiniging van het vorige kabinet van 190 miljoen wordt niet terug gedraaid en het salaris van de politie wordt één jaar bevroren. Kortom extra agenten worden betaald door agenten zelf.


5. Mimima de dupe

Het CDA beloofde de uitkeringen niet te ontkoppelen. Dat doet het ook niet, althans technisch gesproken. Wel verlaagt het kabinet het sociaal minimum de komende 20 jaar via een ingewikkelde rekensystematiek (afbouw van de overdraagbare heffingskorting in het referentieminimumloon) met 14%. Dat is 2000 euro voor iedere bijstandgerechtigde. Hoezo geen ontkoppeling?


6. Ontwikkelingssamenwerking is minder 0,7%

De ontwikkelingssamenwerking wordt verder gekort dan beloofd. CDA zou verlagen tot 0,7%. Nu blijkt dat ze ook nog een deel van de defensieuitgaven onder de ontwikkelingssamenwerking brengen. Hierdoor blijft er minder dan 0,7% van het bbp over voor echte hulp aan derde wereldlanden.


7. Schulden doorgeschoven naar volgende generatie

De VVD had grote woorden over het oplossen van het houdbaarheidstekort, de overheidsfinanciën op lange termijn. Die zouden de partij snel gezond maken. Na de doorrekening van het CPB `scoorde' de VVD het beste met een bezuiniging op lange termijn van 39 miljard. In de doorrekening van het regeerakkoord komt het kabinet tot 20 miljard, omdat het geen structurele hervormingen doorvoert. De schuld wordt zo doorgeschoven naar de volgende generatie.


8. Geen hervormingen van arbeidsmarkt

VVD en CDA beloofden in hun verkiezingsprogramma's de arbeidsmarkt te hervormen. In het regeerakkoord zien wij hier niets van terug. De AOW-leeftijd wordt niet verhoogd naar 67, de WW-duur wordt niet verkort en het ontslagrecht blijft ongewijzigd. Ouderen, vrouwen en allochtonen blijven moeilijk aan een baan komen.


9. Geen extra banen, maar extra werkloosheid.

De VVD profileerde zich als banenkampioen in de verkiezingscampagne. De VVD zou voor extra werkgelegenheid zorgen. Uit de doorrekening van het regeerakkoord blijkt vandaag dat de werkloosheid de komende kabinetsperiode alleen maar oploopt. De werkloosheid is 1,4%-punt hoger: 100.000 werklozen extra onder het bewind van VVD en CDA.


10. Geen extra koopzondagen

Shoppen is ook zondagsrust. Was één van de VVD-verkiezingsslogans. Maar deze rust wordt u de komende jaren nog niet gegund. In het regeerakkoord wordt met geen woord gesproken over de koopzondag. De komende jaren blijft het stil op zondag.