Belgische Federale Overheid

Bestemming Mars

Datum: 25 november 2010

Tentoonstelling, Brussel, Museum voor Natuurwetenschappen 30 september 2010 - 20 maart 2011

Museum voor Natuurwetenschappen

Mars is een planeet die de mens al eeuwenlang fascineert. De eerste observaties door een telescoop lieten kleurveranderingen aan het oppervlak van de planeet zien, wat deed denken aan vegetatie die wijzigde volgens de seizoenen. Maar bovendien werden er lijnen waargenomen, die op `kanalen' leken. Zou dit het bewijs zijn van het bestaan van intelligent leven? Ondertussen hebben we veel meer ontdekt over deze mysterieuze planeet. Ze is tweemaal kleiner dan de aarde, tienmaal minder zwaar en ligt verder van de zon af dan haar blauwe gezel. Wist je dat de oppervlaktetemperatuur van Mars tussen -140 °C in de poolwinter en 20 °C in de zomer schommelt en dat er gemiddeld een verschil van 80 °C is tussen dag en nacht? Op Mars heeft de jongste jaren intens wetenschappelijk onderzoek plaatsgevonden. Men heeft ontdekt dat er in het verleden op de bodem water aanwezig was, wat de ontwikkeling van levende organismen zou kunnen mogelijk maken. Zouden die trouwens nog steeds leven in de ondergrond van Mars?

In de tentoonstelling Bestemming Mars kan de bezoeker alle mysteries van de rode planeet ontrafelen tijdens een parcours langs audiovisuele hulpmiddelen, multimedia, interactieve opstellingen en experimenten. Er vallen drie thema's te ontdekken:

De verbeelding: Worden we dagelijks geobserveerd door kleine `groene mannetjes'? Heeft er leven bestaan op de planeet Mars of is dat een droom van liefhebbers van sciencefiction?

De planeet: Rood stof, veel wind, stormen ... Op de rode planeet lijk je niet echt welkom. Observeer vreemde landschappen van een zeldzame schoonheid. Zet je eerste stappen op Mars.

Exploratie: Volg de robots en de ruimtesondes, die de planeet doorklieven en onderzoeken, in de hoop antwoorden te verzamelen op de grote vragen die we ons stellen in verband met deze mooie planeet.

http://www.natuurwetenschappen.be/museum/exhibitions/present