Gemeente Venray


College enthousiast over plannen Mgr. Goumansplein

Het college gaat akkoord met het herinrichtingsplan voor de toekomstige invulling van het Mgr. Goumansplein. Het plan is in hoge mate kansrijk en kan rekenen op draagvlak bij zowel economisch belanghebbenden als degenen die zich betrokken voelen bij deze unieke locatie. B&W hebben opdracht gegeven voor de benodigde wijziging van het bestemmingsplan.

Het herinrichtingsplan is de afgelopen maanden opgesteld door een kernteam, waarin de eigenaren in het gebied en deskundigen van de gemeenten zitting hebben. De ideeën van het team zijn tussentijds voorgelegd aan een klankbordgroep, waarin de stichting Stadspark, Venray Centraal, het kerkbestuur en het wijkplatform zitting hebben. De klankbordgroep staat volledig achter de plannen.

Het plan gaat uit van een loodrecht op de kerktoren staande zichtas met een symmetrisch vormgegeven voorplein. Aan twee zijden van het park komt bebouwing. Aan de kant van het Mgr. Goumansplein/Marktstraat zijn commerciële functies toegestaan. Bijvoorbeeld kleinschalige winkeltjes en lichte horeca. Die functies dragen bij aan de economische haalbaarheid van het plan. Bedrijvigheid en activiteit zorgen bovendien voor sociale controle in het gebied. De nieuwe bebouwing aan de zijde van de Eindstraat krijgt vooral de bestemming Wonen.

In de plannen is minder ruimte voor parkeerplaatsen dan in de huidige situatie. Bewoners van de nieuw te bouwen woningen kunnen parkeren onder het bouwblok aan de Eindstraat. Ook is voorzien in parkeren voor kerkbezoek, huwelijken en begrafenissen.

Venrays museum

De vestiging van het Venrays museum dient nadrukkelijk als optie te worden meegenomen in de planuitwerking, vindt het college. Het Goumansplein is een uitgesproken plek daarvoor, gelet op het cultuurhistorische karakter en de ligging nabij de kerk met al zijn kunstschatten.

Park

Het park tussen kerk en raadhuis moet een aanzienlijk hogere recreatieve en belevingswaarde krijgen dan het huidige grasveld. Een park met aantrekkelijke wandelroutes, bankjes, goede verlichting en mogelijkheden voor beeldenexposities en kleinschalige evenementen. Het op de juiste plaatsen doorbreken van de muren van het Kerkpad maakt het mogelijk om het park wellicht nog uit te breiden tot het park bij het raadhuis. "Zoiets moeten we natuurlijk zorgvuldig en in goed overleg bekijken", zegt wethouder Patrick van der Broeck. "Historie, landschappelijke en culturele waarde, maar ook de sociale veiligheid moeten worden bewaakt. Als we daar in slagen zie ik een prachtig park voor me in het hart van Venray."

Bij de uitvoering van de plannen kunnen bestaande bomen voor het grootste deel worden behouden. Alleen bij de nieuwbouw aan de Eindstraat moeten twee monumentale bomen verdwijnen. De keuze voor de materialen voor de nieuwe inrichting van de openbare ruimte wordt afgestemd op die van `Centrum op de Schop' waardoor een hoogwaardige en logische aansluiting met het centrumgebied ontstaat.

Informatieavond

De plannen van het kernteam worden 2 november voorgelegd aan de gemeenteraad. Voor belangstellenden is er vóór die tijd in oktober een informatiebijeenkomst, waarop het kernteam de plannen zal toelichten.