Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

30 september 2010, 16.00 uur

Verschillende buitenlandse aannemers zijn in samenwerking met lokaal ingehuurde werknemers begonnen aan het verbeteren van de start- en landingsbaan van het vliegveld van Tarin Kowt. De nieuwe baan, waarvan zelfs volgeladen C-17-transportvliegtuigen probleemloos kunnen opstijgen, betekent een enorme verbetering voor de bereikbaarheid van de provincie Uruzgan.

De huidige baan, niet veel meer dan een stoffige strook aangestampte grond, wordt geasfalteerd en met ruim 500 meter verlengd tot 2225 meter. Na afronding van de werkzaamheden kunnen meer en grotere vliegtuigen in Tarin Kowt landen. Ook blijft de nieuwe baan, in tegenstelling tot de huidige, bruikbaar tijdens periodes met veel neerslag.

Een lid van de EOD controleert een stuk grond in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Explosieven Opruimingsdienst actief De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is momenteel belast met het vernietigen van in beslaggenomen munitie en eigen munitie die door blootstelling aan het klimaat niet meer naar Nederland getransporteerd kan worden. Daarnaast zorgt de EOD voor de beveiliging van konvooien die zich over de weg verplaatsen.

Raketaanvallen Op Kandahar Airfield vonden 3 raketaanvallen plaats. Aan Nederlandse zijde leidde dit niet tot personele of materiële schade.

De EOD ruimt oude munitie * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 30 september 2010 | wmv | 02:21 | 5.6 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 30 september 2010 | mp4 | 02:21 | 8.9 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 30 september 2010 | 3gp | 02:21 | 1 MB * Uitgeschreven tekst Explosieven Opruimingsdienst Defensie laat oude munitie Uruzgan 'springen'

Somalië - Operatie Atalanta

De in beslag genomen 'whaler' is vernietigd en de grote hoeveelheid brandstof aan boord zorgt voor grote rookontwikkeling. - Foto: ministerie van Defensie

De bemanning van het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Amsterdam heeft vorige week voor de kust van Somalië een van piraterij verdachte boot onderschept. Aan boord bevonden zich 4 personen die materiaal bij zich hadden dat wordt gebruikt bij piraterij. Het is de eerste keer tijdens haar bijdrage aan de antipiraterij-missie Atalanta dat het bevoorradingsschip piraten heeft aangehouden.

Het bootje, een zogenoemde whaler, werd gespot door de boordhelikopter van de Amsterdam. Twee snelle boten, met hierin een speciale eenheid van het Korps Mariniers, werden gelanceerd en zetten koers naar de piraten. Ondersteund vanuit de lucht hebben de mariniers de whaler genaderd en de piraten overmeesterd. Zij hebben een verklaring afgelegd en zijn door het Nederlandse marinepersoneel nabij een Somalisch strand afgezet. Het in beslag genomen bootje is vernietigd.

Nationale operaties

De AB-412-reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Reddingshelikopters van Defensie zijn afgelopen weekend 4 keer ingezet. 3 Keer werden mensen met medische klachten door een AB-412 helikopter vanaf Terschelling overgebracht naar ziekenhuizen op het vaste land. Bij de vierde vlucht, met een Lynx-reddingshelikopter, werd een arts op een tanker afgezet om een opvarende te onderzoeken.