Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.46U - Start campagne `Toezicht en handhaving openbare ruimte'

Nu nog een waarschuwing, straks een bekeuring

Donderdag 30 september aanstaande om 18.00 uur geeft burgemeester Rijsdijk het startsein voor de campagne `Toezicht en handhaving openbare ruimte'. Deze campagne is bedoeld om mensen te laten wennen aan de aanwezigheid van Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa's) in het straatbeeld van Boskoop. Met de inzet van Boa's wil de gemeente de overlast bestrijden, die leidt tot ergernissen bij inwoners en bezoekers, en tot vervuiling en beschadiging van de openbare ruimte. Een schone, hele en veilige leefomgeving is één van de speerpunten van dit college.

Vanaf 1 januari 2011 zet de gemeente Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa's) in. Boa's zijn wettelijk bevoegd om namens de gemeente op te treden bij het zien van overlastgevende feiten. Ergernissen, zoals bijvoorbeeld wildplassen, het nuttigen van alcohol in het openbaar en fout parkeren zullen door de Boa's worden aangepakt.

Overgangsperiode
Om mensen te laten wennen aan de aanwezigheid van Boa's op straat worden van 1 oktober tot en met 31 december 2010 flyers uitgedeeld en posters opgehangen in winkels en openbare gebouwen. Ook surveilleren er in deze overgangsperiode al toezichthouders in het centrum van Boskoop. Zij bekeuren nog niet maar geven een waarschuwing in de vorm van een rode kaart als iemand een overtreding begaat. Op 1 januari 2011 maken de toezichthouders plaats voor Boa's. Vanaf dat moment lopen overtreders ook daadwerkelijk het risico op een bekeuring.

Bestuurlijke strafbeschikking
Tegelijkertijd met de Boa's voert de gemeente de bestuurlijke strafbeschikking in. Als iemand na 1 januari 2011 een overtreding begaat, krijgt deze persoon een bekeuring in de vorm van een bestuurlijke strafbeschikking. Het verschil met de huidige bekeuring is dat deze strafbeschikking rechtstreeks naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) wordt gestuurd, zonder tussenkomst van de politie. Het CJIB stuurt vervolgens zo spoedig mogelijk de strafbeschikking met een acceptgiro naar de overtreder.

Meer informatie over de inzet van Boa's en de bestuurlijke strafbeschikking vindt u vanaf 30 september op www.boskoop.nl -> Regelgeving en beleid -> Veiligheid -> Toezicht en handhaving.