Unicef


Storm zorgt voor nieuwe verwoesting in Haïti

Een zware storm heeft op 24 september huisgehouden in Haïti. Hierbij zijn twee volwassenen en drie kinderen om het leven gekomen en tientallen anderen gewond geraakt.

30 september 2010, Port-au-Prince

Duizenden tijdelijke onderkomens van de overlevenden van de aardbeving in januari zijn verwoest of weggespoeld door vloedgolven die door de storm werden veroorzaakt. Een nieuwe ramp voor de Haïtianen.

rij De 34-jarige Caroline Noel woont met haar man en drie kinderen in kamp Carradeux, samen met bijna 2.000 andere gezinnen. "De omstandigheden zijn hier echt vreselijk," zegt ze. "Na de aardbeving had ik niets meer; er zat niets anders op dan naar een opvangkamp te gaan." In april kwam ze met haar gezin naar Carradeux, na eerst in een ander kamp te hebben gewoond. "En nu ben ik door de storm weer alles kwijt."

Toneel van verwoesting

Kamp Carradeux is net als andere opvangkampen in Port-au-Prince het toneel van verwoesting. Mensen zitten naast de overblijfselen van tenten, waarin ze de afgelopen acht maanden hebben gewoond. "Dit is het resultaat van slechts een half uur zware wind en regen," zegt Francoise Gruloos-Ackerman, directeur van het UNICEF-kantoor in Haïti.

Caroline moet met haar gezin snel op zoek naar een nieuw onderkomen. Ze wonen nu tijdelijk in de tent van de buren, waarin al zes mensen moeten leven.

Al voor de storm waren de levensomstandigheden in het kamp erg moeilijk. "Er is niet genoeg eten en het is elke dag een gevecht om mijn kinderen te voeden," zegt Caroline. "Godzijdank krijg ik hulp van vrienden en familie." tent

Efficiënt

Een kliniek in kamp Petionville Golf in Port-au-Prince bood voor de storm medische zorg aan gemiddeld 1.200 mensen per week. Hij werd verwoest, maar UNICEF heeft een nieuwe kliniek opgezet en distribueert in het kamp hygiëne kits. "Het is voor het eerst dat we met UNICEF samenwerken en we zijn onder de indruk van haar efficiënte ondersteuning," zegt Alastair Lamb, directeur van de 'J/P Haitian Relief Organization' die het kamp leidt.

UNICEF heeft in Port-au-Prince verder ongeveer 10.000 dekens, 1.350 hygiëne kits, 400 gezinstenten, muskietennetten en emmers uitgedeeld.