Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad op 22 september

publicatiedatum: woensdag 29 september 2010

Woensdagavond 22 september waren er weer de bijeenkomsten van De Raad. In Het Forum werd een presentatie gehouden over de Wabo, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, die op 1oktober in werking treedt.

De Discussie stond in het teken van vragen van raadsleden aan de leden van het college van burgemeester en wethouders. Het was de SP opgevallen dat de vrije plakzuil, die in verband met Hilversum Alive van de Schapenkamp was verwijderd, nog steeds niet terug was geplaatst. Wethouder Frans van Osch meldde dat de zuil bij de verwijdering total loss was geraakt. De zuil wordt vervangen. De wethouder zegde toe thans vaart te brengen in het opstellen van het plakbeleid.

Op verzoek van de gemeente Hilversum mogen burgers binnenkort hun huisvuil vanaf 20.00 uur buiten zetten op de avond die voorafgaat aan de ophaaldag. De Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) had bekend gemaakt het geldende tijdstip van 22.00 uur te gaan handhaven en overtreders te beboeten. Hilversum vindt dat een beetje te veel van het goede. Mensen die het huisvuil voor 20.00 uur aan de straat zetten, kunnen daarvoor een bekeuring krijgen. Dit bleek uit antwoorden van wethouder Eric van der Want op vragen van de PvdA.

Interpellaties
Het Besluit begon met twee interpellaties. De eerste was op verzoek van Leefbaar Hilversum. LH protesteerde tegen het besluit van het college om niet, zoals voorgenomen, in De Discussie van 23 september over de bezuinigingsoperatie te praten. Het college had meer tijd nodig, maar, aldus LH, dat gaat ten koste van de tijd die de gemeenteraad nodig heeft. Ook het betrekken van burgers komt door de nieuwe opzet ernstig in het gedrang. Met de andere oppositiepartijen diende LH een motie in waarin b. en w. werd opgedragen om alsnog een aparte Discussie over de meerjaren bezuinigingsvoorstellen te oprganiseren, waarin burgers ook van hun inspreekrecht gebruik zouden kunnen maken. Wethouder van Osch vertelde dat de bezuinigingsvoorstellen niet tijdig voldoende kwaliteit hadden om op 23 september te behandelen. Hij stelde voor om de bezuinigingsvoorstellen voor 2011 en verder op 20 oktober in het openbaar te bespreken, waarbij burgers en instellingen ook kunnen inspreken. De concept-begroting 2011 zal dan worden besproken in De Discussie van 21 oktober.

De indieners van de motie wilden die toch in stemming laten brengen. De motie werd met alleen de stemmen van de indienende fracties vóór verworpen.

De tweede interpellatie had plaats op verzoek van CDA, ChristenUnie en GroenLinks. De indieners hadden de indruk dat het college afspraken met de gemeenteraad onvolledig nakomt. Verder toonden zij zich bezorgd over het niet tijdig en/of niet adequaat beantwoorden van schriftelijke vragen. Burgemeester Ernst Bakker verklaarde dat dit zeker niet de bedoeling was van het college. Hij beloofde dat hij in het college aandacht zal besteden aan de omgang en werkwijze tussen college en gemeenteraad.

Dit is een zeer beknopte samenvatting van de bijeenkomsten van De Raad op 22 september. Meer informatie staat op www.hilversumbis.nl