Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Zandzakken voor de deur

Acht basisscholen uit Zeeuws-Vlaanderen gaan vanaf 30 september creatief aan de slag met het thema kustversterking. Ze bezoeken de tentoonstelling Ku stwerken in de Nederlands Hervormde Kerk in Groede, nemen een kijkje bij het werk aan de Herdijkte Zwarte Polder en gaan schilderen in de klas. Waterschap Scheldestromen i.o., stichting XXL Art en de gemeente Sluis zijn initiatiefnemers van het project. Ze willen kinderen bewust maken wat kustversterking precies inhoudt en waarom het nodig is.

Leerlingen uit groep 7 en 8 bezoeken eerst onder begeleiding van het waterschap een kustversterking. Hier leren ze alles over het verschil tussen een dijk en duin, de functie van een paalhoofd en hoe explosieven worden opgespoord. Daarna bekijken ze de overzichtstentoonstelling van kustpanorama's in de kerk in Groede, begeleid door de Zeeuwse kunstenares Anna Blom. De leerlingen gaan met opdrachten alle schilderijen langs. Ter afsluiting gaan de kinderen zelf in de klas een klein panorama schilderen met de opdracht: hoe ziet onze kust er over 50 jaar uit?

`Meester' Poppelaars
Het project heet `Zandzakken voor de deur' en basisschool Vorsterman van Oyen uit Aardenburg gaat als eerste op pad. Op 30 september brengen ze om 11.00 uur met dijkgraaf Toine Poppelaars van het waterschap, een bezoek aan de Herdijkte Zwarte Polder. De dijkgraaf begeleidt de groep kinderen samen met Jos Verdurmen en Jenny Rosendaal-Dees, bestuurders van waterschap Zeeuws-Vlaanderen.

Afsluiting Zeeuwse ronde
Om zoveel mogelijk leerlingen de gelegenheid te geven aan het programma deel te nemen is de tentoonstelling Ku stwerken door heel de provincie gereisd. Zo was de tentoonstelling onder andere te zien in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk en de Grote Kerk in Veere. Tientallen Zeeuwse basisscholen hebben inmiddels meegedaan aan het programma. Zeeuws-Vlaanderen sluit het project in Zeeland af.

Landelijk project
De provinciale tentoonstelling Ku stwerken is onderdeel van een landelijk project waarbij de gehele Nederlandse kust voor en tijdens de kustverzwaring wordt vastgelegd op doeken van 250 cm breed en 50 cm lang. Geschilderd vanaf een boot door gerenommeerde schilders uit binnen- en buitenland en is te volgen via www.xxlart.com. Onderdeel van dit project is het educatieve programma Zandzakken voor de deur.

Provincie Zeeland - subsidieverlener van de stichting - is voor dit project een samenwerking aangegaan met waterschap Scheldestromen i.o.. Het project krijgt ook Europese steun via het programma `Valorisatie Maritieme Erfgoed en het maritiem erfgoed in de Zuidelijke Noordzee'. Tot slot ondersteunt stichting Welzijn West Zeeuws-Vlaanderen het project door de logistieke organisatie op zich te nemen.